Sayfalar

Aşk ve Gurur – Pride & Preudice (2005)




Kitap : Aşk ve Gurur
Yazar : Jane Austen
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2007
Sayfa Sayısı : 440
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Pride and Preudice
Writer : Jane Austen
Publisher : Penguin Books
Publish Date : 2005
Pages: 392
Dimensions : 7.7 x 5 x 0.8 inches
.
.
Konu:
Aşk ve Gurur, taşralı bir beyfendinin kızı olan Elizabeth Bennett ile varlıklı ve soylu toprak sahibi Fitzwilliam Darcy arasındaki çatışmayı anlatır. Gerçi Jane Austen bu iki karakteri birbirlerinin tuzağına düşmüş kişiler gibi sunar, ama "ilk izlenim"i tersine çevirmekte gecikmez: Soyluluk ve servetten kaynaklanan "gurur" ile Elizabeth'in ailesinin soylu olmayışı karşısında beslediği "önyargı", Darcy'yi mesafeli davranmak zorunda bırakır. Elizabeth'in davranışında da hem özsaygının uyandırdığı "gurur", hem de Darcy'nin züppeliği karşısındaki "önyargı" etkili olur. Zeki ve coşkulu Elizabeth yalnızca Austen'ın en çok sevdiği kadın kahramanı değil, aynı zaman bütün İngiliz edebiyatının en çok ilgi uyandıran kadın roman kişiliklerinden biridir.
(Arka Kapak)
.

Film : Aşk ve Gurur – Pride & Preudice (2005)
.
Yönetmen : Joe Wright
Senaryo : Jane Austen, Deborah Moggach
.
Oyuncular : Keira Knightley – Lizzie, Rupert Friend - Mr. Wickham, Matthew Macfadyen - Bay Darcy, Talulah Riley - Mary Bennet, Rosamund Pike - Jane Bennet, Jena Malone - Lydia Bennet, Donald Sutherland - Bay Bennet, Brenda Blethyn - Bayan Bennet, Claudie Blakley, Sylvester Morand
.
Konu :
18. yüzyıl sonlarına doğru İngiltere´nin kırsal bir bölgesinde, Bayan Bennet heyecan verici haberi duyar. Komşu malikaneye bekar ve zengin genç bir erkek taşınmıştır. Birbirinden güzel beş kızı olan Bayan Bennet, kızlarından birisini yeni gelen damat adayıyla evlendirmeyi aklına koyar.

Yardımsever ve iyi huylu bu damat adayı Charles Bingley, katıldığı görkemli baloda Bennet ailesinin en büyük kızı -zarif ve güzel- Jane ile ilgilenmeye başlar. Ancak kendisinden daha seçkin ve yakışıklı fakat aynı derecede de ukala olan Bay Fitzwilliam Darcy´nin kendisini bu taşralı orta sınıf insanlarla aynı kefeye koyma niyeti yoktur. Öyle ki, Bingley kendisine Elizabeth ile dans etmesini önerdiğinde kızı yeterince çekici bulmadığını söyler. Ne yazık ki, o esnada arkalarında bulunan Elizabeth kendisi hakkındaki bu küçümseyici sözleri duyar.

Bay Bingley´in zengin ama kibirli kız kardeşinden gelen bir davet üzerine Bayan Bennet´ın aklına parlak bir fikir gelir. Kızı Jane´i bardaktan boşanırcasına yağan yağmura karşın at sırtında Bingley´in köşküne yollamaya karar verir. Böylelikle Jane geceyi orada geçirme fırsatını bulacaktır.

Fakat, olaylar Bayan Bennet´ın düşündüğünden farklı gelişir. Jane hasta olup yatağa düşer. Bunu duyan Elizabeth soluğu ablasının yanında alır. Bingley´lerin köşkünde bulunan Bay Darcy, Lizzie´yi yakından tanıdıkça bu kızı sevimli ve zeki bulmaya başlar. Darcy´nin bu beklenmedik ilgisi ise Lizzie´yi şaşırtıp heyecanlandırır.

Kasabaya askerlerin gelişiyle beraber Elizabeth´in ilgisi, enerjik ve gösterişli Bay Wickham üzerinde yoğunlaşır. İkisi arasında hızla gerçekleşen yakınlaşmalarından birisinde Bay Wickham, genç kıza açılarak Darcy ile ilgili kötü anıları olduğunu ve kendisine büyük haksızlık yapıldığını anlatır.

Bu arada Bennet ailesine beklenmedik bir misafir gelir. Bennet´ların akrabası olan ve Bay Bennet öldükten sonra malikaneyi miras olarak alacak olan kuzenleri Bay Collins, Bennet kardeşlerden biriyle evlenmek niyetinde olduğunu açıklar. Aklında Jane vardır. Ancak Bayan Bennet´ın Jane´nin nişanlanacağını söylemesi üzerine dikkatini Elizabeth´e yoğunlaştırır.

Bu iki kardeşin kaderi Netherfield´deki baloda şekillenecektir. Bay Wickham´ın yokluğundan dolayı üzüntü duyan Elizabeth, bu konuda Bay Darcy´i suçlar ve gecenin geri kalanı da Bennet ailesi için tam bir fiyasko olur. Balonun hemen sonrasında ise Bingley ailesi, arkalarında kalbi kırık Jane ile kızgın Lizzie´yi bırakarak, Londra´ya dönerler. Hazır bu karmaşık ortam varken, Elizabeth de Bay Collins´in evlenme teklifini reddeder. Ancak sonrasında çok şaşıracağı bir olay olur: En yakın arkadaşı Charlotte Lucas, Bay Collins ile evlenmeyi kabul etmiştir.

Bir zaman sonra Elizabeth yeni evli çifti ziyaret etmeye gittiğinde Bay Collins´in hayırsever bir arkadaşı olan Lady Catherine de Bourg ile tanışır. Lady Catherine iki genç adamla gönül eğlendirmektedir ki, bunlardan biri Elizabeth´e olan aşkını tutkulu bir şekilde dile getiren Bay Darcy´nin ta kendisidir. Elizabeth ise genç adamı hem Jane´nin mutluluğunu mahvetmekle, hem de Bay Wickham´a yaptığı haksızlıklardan dolayı suçlar ve onu reddeder. Ayrılıklarından sonra Darcy, olaylara farklı açıdan bakmasını sağlamak için Elizabeth´e Wickham´ın ihanetini anlatan bir mektup yollar.

Eve döndüğünde Elizabeth, kız kardeşi Lydia´nın Brighton´daki özel geceye davet edildiğini öğrenir. Askerlerin dönüşünün kutlanacağı bu geceye Lydia´nın da katılacak olması karşısında kardeşi adına telaşa kapılmıştır. Ancak babası Bay Bennet onun bu yersiz telaşına sadece gülüp geçer.

Lizzie, amcası ve halasıyla beraber Peak District´te kısa bir yolculuğa çıkar. Amcası ile halasının, Bay Darcy´nin Pemberley´deki görkemli malikanesini ziyaret etme ısrarları süredursun, Lizzie çoktan Darcy ile karşılaşmış ve adamın sıcak karşılamasının etkisi altına girmiştir.

Tam ikisi de birbirlerini anlayıp bir karara varacakları sırada beklenmedik bir aile skandalı çıkar. Lydia Bay Wickham ile kaçar. Bu endişeli bekleyiş, gelen evlilik haberi ile mutluluğa dönüşür. Lydia ile Wickham sevinç içinde eve dönerler ve Lydia tüm evlilik işlemlerinin Bay Darcy tarafından karşılandığını ağzından kaçırır.

Bu noktada, belki çok geç olsa da, Elizabeth Darcy´i ne kadar çok sevdiğini anlar. Bingley´in yanında Darcy ile birlikte malikaneye geri dönüşü, Elizabeth ile Darcy´nin geçmişteki gurur ve önyargılarını gözden geçirmelerine ve güzel bir geleceğe adım atmalarına imkan verecek midir?
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder