Sayfalar

Hindistan'a Bir Geçit - A Passage to India (1984)



Kitap : Hindistan'a Bir Geçit
Yazar : E. M. Forster
Yayınevi : İletişim Yayınevi
Basım Tarihi : 2010
Sayfa Sayısı : 368
Boyutları : 13x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: A Passage to India
Writer : E. M. Forster
Publisher : Paperback
Publish Date : 1965
.
.
Konu:
Edward Morgan Forster, 1924'te yayımlanan Hindistan'a Bir Geçit'te, Britanya İmparatorluğu'nun yönetimindeki Hindistan'ı, iki farklı kültüre ait insanların yakınlaşma çabalarını engelleyen önyargıları ve yanlış anlamaları anlatır, Doğu-Batı sorunsalını inceler. Genç bir Müslüman olan doktor Aziz, işgalci İngilizler'le yakınlaşmak, onları anlamak ister, ama gördüğü muamele karşısında hayal kırıklığına uğrar. Oğlu yargıç Ronny'yi ziyarete gelen Bayan Moore, Aziz'e sempati duyar. Yargıç, evlenmeyi düşündüğü genç bir kadını, Adela Quested'i yanında getirmiştir. "Gerçek Hindistan'ı" tanımak isteyen Adela, burnu havada İngiliz yöneticilerinden farklı davranmak, tabuları yıkmak niyetindedir. Doktor Aziz'in planladığı Marabar Mağaraları'na yapılan bir gezide beklenmedik olaylar meydana gelir ve iki ırk arasındaki düşmanlık had safhaya ulaşır. Forster'ın en sevilen romanlarından biri olan Hindistan'a Bir Geçit, onun bu egzotik ülkede geçirdiği günlerin izlenimleri olarak da okunabilir. (Arka Kapak)
.

Film : Hindistan'a Bir Geçit - A Passage to India (1984)
.
Yönetmen : David Lean
Senaryo : David Lean
.
Oyuncular : Judy Davis - Adela Quested, Victor Banerjee - Dr. Aziz H. Ahmed,
Peggy Ashcroft  - Bayan Moore, James Fox - Richard Fielding, Alec Guinness - Professor Goodbole, Nigel Havers - Ronny Heaslop, Ken Campbell, Art Malik – Ali, Saeed Jaffrey - Advocate Hamidullah, Richard Wilson
.
Konu :
Film 1924 yılında, İngiliz sömürgesi olan Hindistan'da geçiyor. Judy Davis'in hayat verdiği Adela Quested isimli genç bir İngiliz kadın, yanında nişanlısının annesi Mrs. Moore  olduğu halde Hindistan'a gelir. Burada tanışıp dost edindiği Dr. Aziz bir süre sonra Adela'yı mistik Marabar mağaralarına yapacağı ziyarette kendisine katılması için davet eder. Girdikleri bir mağaradan yara izleriyle çıkan Adela, Aziz'in kendisine saldırdığını iddia eder.İngiliz yetkililer Adela'nın mahkeme yoluna gitmesi için baskı yaparak, suçun işlendiğine dair en küçük bir kanıt olmamasına rağmen Aziz'i adeta yargılanmadan suçlu ilan ederler.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder