Sayfalar

Günaydın Hüzün – Bonjour Tristesse (1958)


Kitap : Büyük Aşklar - Hoş Geldin Hüzün
Yazar : Françoise Sagan
Yayınevi : Everest Yayınları
Basım Tarihi : 2015
Sayfa Sayısı : 120
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Bonjour Tristesse
Writer : Françoise Sagan
Publisher : Harper Perennial Modern Classics
Publish Date : 2008
Pages: 160
Dimensions : 5 x 0.4 x 7.1 inches
.
.
Konu: 17 yaşındaki Cécile, dul babası Raymond ve yeni sevgilisi Elsa ile tatile çıkar. İki kadın çok iyi anlaşmaktadırlar. Cécile tatilde Cyril adında bir çocukla tanışır. Aralarına, Cécile'in annesinin arkadaşı Anne Larsen katılıncaya dek gayet mutlu bir yaşantı sürdürürler. Anne kültürlü, zeki bir kadındır. Babası Larsen'e âşık olur. Cécile ve Anne arasında müthiş bir mücadele başlar. Cécile, olası bir evliliği engellemek için uğursuz bir kıskançlık tuzağı kurar. Elsa ve Cyril'in de işin içine karışmasıyla ortaya tam bir aşk beşgeni çıkar.

Asıl adı Françoise Quoirez olan Sagan, Hoş Geldin Hüzün başlığını Éluard'ın şiirinden, takma adını da Proust'tan alır. Sagan'ın, 1954 yılında, henüz 18 yaşındayken yayınladığı roman uluslararası bir başarı kazanır. Büyümüş de küçülmüş bir yeniyetmenin, ahlakdışı yaz maceralarının, aşkı ve yaşamı anlama çabasının samimi bir şekilde dile getirildiği roman, Fransa'da büyük tartışmalara yol açar. (Tanıtım Bülteninden)
.

Film : Günaydın Hüzün – Bonjour Tristesse (1958)
.
Yönetmen : Otto Preminger
Senaryo : Arthur Laurents
.
Oyuncular : Deborah Kerr - Anne Larson,  David Niven – Raymond, Jean Seberg – Cecile, Mylène Demongeot – Elsa, Geoffrey Horne – Philippe, Juliette Greco – Herself, Walter Chiari – Pablo, Martita Hunt - Philippe's Mother, Roland Culver - Mr. Lombard, Jean Kent - Mrs. Helen Lombard, David Oxley – Jacques, Elga Andersen - Denise  
.
Konu : Genç bir kız olan Cécile, Fransız Rivierası'nda zengin babası Raymond ile yaşamaktadır. Raymond'ın eski eşinin kültürlü ve olgun bir arkadaşı olan Anne küçük bir ziyaret için Raymond'ın villasına gelir. Bu ziyaret Cécile'i babası ile paylaştığı disiplinsiz yaşamı rahatsız edeceğini düşündüğünden rahatsız eder.

Anne'e verdiği sadakat sözüne rağmen Raymond, çapkınlık alışkanlığından vazgeçemez. Cécile, babasının genç ve aklı havada metresi Elsa'nın da yardımıyla, Anne ile ilişkisini bitirebilmek için elinden geleni yapar. Kızın kibiri ve babanın hovardalığı Anne'i trajik sona doğru sürükler.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder