Sayfalar

Mançuryalı Aday - The Manchurian Candidate (2004)




Kitap : Kuşku
Yazar : Richard Condon
Yayınevi : Altın Kitaplar
Basım Tarihi : 1985
Sayfa Sayısı :299
.
.
Book: The Manchurian Candidate
Writer : Richard Condon
Publisher : Grove Press
Publish Date : 2003
Pages: 320
Dimensions: 5 x 1 x 7.8 inches
.
.
Konu: Amerikan siyasetinin önde gelen ailelerinden birinin oğlu olan Raymond Shaw, Kore Savaşı sırasında Çin ve Sovyet istihbaratı tarafından kaçırılıp beyni yıkanır ve akabinde de serbest bırakılıp ülkesine dönmesine izin verilir. Dışarıdan tamamen ‘normal’ gözüken Shaw, daha öncesinden şartlandırıldığı gizli bir sinyal ile (karo kızı iskambil kağıdını gördüğü anda) transa geçen ve hareketleri manipüle edilebilen bir Komünizm ‘maşası’na, daha doğrusu uyuyan bir ajana dönüşmüştür. Shaw’ın Amerika içinde idare eden ve yönlendiren kişi ise gizli bir KGB ajanı olan. Bu sırada, Raymond’ın McCarthy’i andıran ve akıldışı paranoyak söylemleriyle popülerliği her geçen gün artan üvey babası Iselin, başkan yardımcılığına seçilmek üzere olan bir senatördür. Uzun vadede Komünistlerin planı, Iselin’in yardımcısı olacağı başkan adayını Shaw’a öldürtüp Iselin’i başkan koltuğuna oturttuktan sonra Amerika’yı en yüksek seviyeden kontrolü altına almaktır. (https://oyunbozanlarblog.wordpress.com/)
.

Film : Mançuryalı Aday - The Manchurian Candidate (2004)
.
Yönetmen : Jonathan Demme
Senaryo : Richard Condon , George Axelrod
.
Oyuncular : Jeffrey Wright - Al Melvin, Pablo Schreiber - Eddie Ingram, Anthony Mackie - Robert Baker, Dorian Missick – Owens, Al Franken - The Commentator, Liev Schreiber - Raymond Shaw, Meryl Streep - Eleanor Shaw, Tim Artz – Jameson, Denzel Washington - Ben Marco, Robyn Hitchcock - Laurent Tokar, James Michael Mccauley - FBI Ajanı Jonas, Dan Olmstead - Senator John Shaw, Molly Hickok – None, Robert W. Castle - General Wilson, Lauren Roselli - Jordan's Aide
.
Konu : ABD Ordusunda görev yapan Binbaşı Bennett geceleri gördüğü kabuslar nedeniyle yatağa uzanmaktan korkar hale gelmiştir. 1. Körfez Savaşı´nda Kuveyt´te yüzbaşı olarak görev yapan Binbaşı Marco, ülkesine döndükten sonra Amerikan Silahlı Kuvvetleri´nin halkla ilişkiler departmanına atanmıştır. Seminerler düzenleyerek savaş sırasında yaşanmış olayları - kahramanlıkları süsleyerek, abartarak anlatır.

Seminerler sırasında üzerinde önemle durduğu konu, komuta ettiği bölüğünün Kuveyt çöllerinde düşürüldüğü pusuda yaşananlardır. Şeref Madalyasıyla ödüllendirilen Çavuş Raymond Shaw´ın sergilediği büyük kahramanlık sayesinde bölüğün nasıl kurtulduğunu anlatarak Shaw´ın şöhretini arttıran konuşmalar yapar.

Ancak gece olup da yatağına yattığında, o kuşatma sırasında gerçekte yaşananlar ürkütücü kâbuslar halinde beynine üşüşmektedir. Çatışmalarda iki Amerikalı asker hayatını kaybetmiş ve resmi kayıtlara Iraklıların açtığı ateşte öldükleri yazılmıştır. Ancak Marco bunun doğruluğundan kuşkuludur. Hatta Shaw´ın sanıldığı kadar büyük bir kahraman olup olmadığından bile emin değildir.

Senatör annesi Eleanor Prentiss Shaw´ın büyük desteğini arkasına alan Raymond Shaw, Amerikan başkan yardımcılığına adaylığını koyar. Bu durum karşısında kuşkuları daha da artan Marco kendisini harekete geçmek zorunda hisseder. Ancak askeri yetkililer müdahale ederek Binbaşı Marco´nun akıl sağlığının yerinde olup olmadığını sorgulamaya başlarlar. Öte yandan istihbarat ajanları da Shaw´ın çevresini sımsıkı bir kuşatma altına almıştır. Beyaz Saray´a giden yolun perde arkasındaki komployu ortaya çıkartmaya çalışan Marco´nun şok edici gerçeğe doğru tek başına ilerlemekten başka çaresi kalmamıştır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder