Sayfalar

Rashomon - Rashômon (1950)



Kitap : Raşômon ve Diğer Öyküler
Yazar : Ryûnosuke Akutagawa
Yayınevi : Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi
Basım Tarihi : 2016
Sayfa Sayısı :240
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Rashômon and Seventeen Other Stories
Writer : Ryûnosuke Akutagawa
Publisher : Penguin Classics
Publish Date : 2009
Pages: 268
Dimensions: 5.1 x 0.8 x 7.8 inches
.
.
Konu: "Akutagawa, ilk hikâyesi olan "Raşômon"da işinden atılmış bir uşaktan bahseder. Uşak, Raşômon kulesinde, peruk yapmak için ölü bir kadının saçlarını yolmakta olan yaşlı bir cadaloz görür. "yaşamak için bunu yapmaya mecbur olduğumu bilseydi, belki bana kızmazdı" diyerek durumu açıklamaya çalışır yaşlı cadı. Uşak alaycı bir şekilde "Yaa, öyle mi? O zaman hırsızlık yapma sırası bende. Yapmazsam ben de açlıktan öleceğim" der ve elbiselerini üstünden çıkarıp alarak kadını bir tekmeyle kokmuş cesetlerin arasına yuvarlar”...(Tanıtım Bülteninden)
.
Film : Rashomon  - Rashômon (1950)
.
Yönetmen-Director : Akira Kurosawa
Senaryo-Writers : Ryûnosuke Akutagawa, Akira Kurosawa, Shinobu Hashimoto
.                                          
Oyuncular-Stars : Toshirô Mifune – Tajômaru, Machiko Kyô - Masako Kanazawa, Masayuki Mori - Takehiro Kanazawa, Takashi Shimura – Woodcutter, Minoru Chiaki – Priest, Kichijirô Ueda – Commoner, Noriko Honma – Medium, Daisuke Katô – Policeman
.
Konu : Üç yolcu, Oduncu, Rahip ve Hizmetkar fırtına sırasında yıkık bir tapınağa sığınırlar. Bir ateş yakarak akıllarını kurcalayan bir hikâye hakkında konuşmaya başlarlar. Böylece öykü içinde öykü anlatılmaya başlanır.  Öykü şöyle gelişir. Karısı ile ormandan geçmekte olan bir samuraya haydut saldırısı olur. Samuray ölür, karısı tecavüze uğrar. Haydut yakalanır, ifadesi kadının ifadesi ile taban tabana zıttır. Bir medyum vasıtası ile devreye giren samuray da farklı bir hikaye anlatır. Samurayın cesedini bulan oduncu da  ayrı bir hikaye anlatır. Böylece aynı suç için dört farklı, çelişkili olay anlatılır. Herkesin gerçeği farklıdır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder