Sayfalar

Mem u Zîn (1991)


Kitap: Mem u Zîn
Yazar: Ehmede Xani (Ahmed-i Hani)
Yayınevi: Nubihar Yayınları
Yıl: 2000
Sayfa Sayısı: 303
Boyutlar: 14x20cm
.
.
Konu: Birbirine âşık olan ancak kavuşamayan iki gencin trajik öyküsünü anlatır. Bu hikâye milattan çok önceden bu yana halk arasında söylenen ve mitolojik nitelik kazanan bir destandır. Ozan bu destandan ilham alarak o hikâyeyi kendi çağının yaşantısına göre somut bir kalıba dökmüş, çağdaş bir üslupla yazmıştır. Bu suretle hem destanı kaybolmaktan kurtarmış, hem de insanlığa ölmez bir eser armağan etmiştir.

Bu eserde Mem ve Zîn'in aşkı etrafında çağının yaşantısını, o zamanın sosyal, kültürel ve idari durumunu da güçlü bir maharetle tasvir etmiştir.

İyiliği, doğruluğu, suçsuzluğu, zayıflığı ve çaresizliği Mem ve Zîn'in şahsında toplayarak; kötülüğü, dalkavukluğu, fitneciliği ve ikiyüzlülüğü de Bekir karakterinde somutlaştırarak gözler önüne sermiştir. (http://tr.wikipedia.org/)
.
Book: Mem u Zîn
Writer : Ehmede Xani (Ahmed-i Hani)
Publisher : Deng Yayinlari
Publish Date : 2010
Dimensions: 17 x 24 x 4.5 cm
Pages: 660
.
.
.
.
Film : Mem u Zîn (1991)
.
Yönetmen-Director : Ümit Elçi
Senaryo-Writers : Ümit Elçi, Sadık Karlı, Hamza Özbal
.                                
Oyuncular-Stars : Yalçın Dümer – Memo, Meltem Doğanay, Halil Ergün, Füsun Demirel, Erdal Gülver, Levent Güner, Eser Giray, Erkavim Yıldırım, Payri palta, Nuri Tuğ, Betül Arım, Hayri Alan, Perihan Doygun, Musa Anter, Handan Çapanoğlu
.
Konu : Kürt kültürünü açısından önemli veriler sunan film, mistik görünümleriyle bilinen Mardin, Midyat, Nusaybin, Hasankeyf ve Cizre'de çekilmiş. Yüzlerce yıl önce Botan'da Zeyniddin Bey adında bir hükümdar vardı ve bu güçlü Botan Beyi'nin iki güzelliği dillere destan kız kardeşi vardı: Zin ve Siti. Hükümdarın kız kardeşleri katıldıkları bir Nevroz şenliğinde, aynı şekilde bu şenliğe katılan iki genç erkeğe âşık oldular. Bu gençler yörede tanınan ve saygı gören iki delikanlıydı: Mem ve Tajdin. Bu gençlerde hükümdarın kız kardeşlerine ilk görüşte âşık olmuşlardı. Önce Tajdin sevgilisi Siti ile evlenebilmek için Bey’den izin ister. Gençleri takdir eden Bey bu evliliği onaylar. Tajdin ve Siti büyük bir törenle evlenirler. Mem ile Zin'in evlenmelerine sıra geldiğinde, Botan hükümdarı Zeyniddin Bey’in veziri şeytan Beko hükümdarı Mem ve Tajdin'e karşı kışkırtır. Vezir, Mem ile Zin'in evlenmeleriyle birlikte gençlerin Bey'in hükümdarlığını çökerterek elinden alacakları konusunda Zeyniddin Bey'i ikna eder. Bu duruma öfkelenen Bey, ölse de Mem ile Zin'in evliliğinin gerçekleşmeyeceği üzerine yemin eder. Mem ile Zin'in aşkı her yerde duyulur. Vezir Beko, şeytani işlerini sürdürür ve genç aşıkların gizlice buluşmalarını takip ettirerek Zeyniddin Bey'e bildirir. Bunun üzerine Bey, Mem'i tutuklattırır.
.
Plot: Mem,a young Kurdish boy, who falls in love with Zin, the daughter of the governor of Butan,when the people are celebrating "Newroz", the ancient national ceremony of Kurds.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder