Sayfalar

Hayalet Süvari – Sleepy Hollow (1999)



Kitap : Başsız Süvari
Yazar : Washington Irving
Yayınevi : Turkuvaz Kitap / Esrarengiz Kitaplar Dizisi
Basım Tarihi : 2007
Sayfa Sayısı : 78
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: The Legend of Sleepy Hollow and Rip Van Winkle
Writer : Washington Irving
Publisher : WLC
Publish Date : 2000
Page : 86
Dimensions : 8.5 x 5.5 x 0.2 inches
.
.
Konu:
Başsız Süvari (Uykulu Kuytu Menkıbesi olarak da bilinir) Washington Irving'in The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent kapsamında yazdığı kısa hikâyelerden biridir. Hikâye Birmingham, İngiltere'de yazıldı ve ilk kez 1820'de yayımlandı. Irving'in eşlik eden hikâyesi "Rip Van Winkle" ile birlikte "The Legend of Sleepy Hollow" bugün hala okunmaya devam eden ilk Amerikan masalları arasındadır.

Hikâye takriben 1780'lerde, Hollandalıların yaşadığı Tarry Town, New York'ta Sleepy Hollow adında gözden uzak bir vadide geçer. Hikâye, cılız, uzun ve batıl inançlara sahip Connecticut’lı Ichabod Crane'in hayatını anlatır. Crane, kasabanın kabadayısı Abraham "Brom Bones" ile bir okul öğretmeni olan varlıklı bir çiftçinin (Baltus Van Tassel) kızı ve tek çocuğu Katrina Van Tassel, için rekabet etmektedir. Crane, bir sonbahar gecesinde Van Tassel’ların evinde verilen bir partiden ayrılırken bir Alman askerinin hayaleti olduğu düşünülen başsız süvari tarafından takip edilir. Süvari,  Amerikan Bağımsızlık Savaşı esnasında isimsiz bir çatışmada başıboş bir gülle ile vurularak kafasını kaybetmiştir ve kafasını aramak için geceleri savaşın olduğu yere gitmektedir.
.

Film : Hayalet Süvari – Sleepy Hollow (1999)
.
Yönetmen : Tim Burton
Senaryo : Washington Irving, Andrew Kevin Walker
.
Oyuncular : Johnny Depp - Ichabod Crane, Christina Ricci - Katrina Van Tassel, Miranda Richardson - Leydi Van Tassel, Michael Gambon - Baltus Van Tassel, Casper Van Dien - Brom Van Brunt, Jeffrey Jones - Reverend Steenwyck, Christopher Lee – Burgomaster, Richard Griffiths - Hakim Philipse, Ian Mcdiarmid - Doktor Lancaster, Michael Gough - James Hardenbrook, Lisa Marie - Leydi Crane, Christopher Walken - Başsız Atlı
.
Konu :
Sene 1799. Ichabod Crane kendine has yöntemleri ve azmiyle diğerlerinden farklı olan bir yetenekli bir polis memurudur. Bu yetenekleri üslerinin verdiği yeni bir görevde teste tabi tutulacaktır.

New Englandın Sleepy Hollow isimli küçük bir köyünde seri cinayetler işlenmektedir. Köy halkı arasındaki efsaneye göre cinayetler geceleri ortaya çıkan, başsız bir siyah atlı tarafından işlenmektedir. Ichabod Crane bu cinayetlerin üstündeki esrar perdesini kaldırmak üzere köye gitmekle görevlendirilir. Mantıklı ve bilimsel bir düşünce yapısına sahip olan Ichabond Crane başta batıl inanç olarak düşündüğü bu efsaneyi araştırırken kendi içinde de çelişkilerle karşılacaktır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder