Sayfalar

Brainwashed - Schachnovelle (1960)




Kitap : Satranç
Yazar : Stefan Zweig
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2016
Sayfa Sayısı :71
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Chess Story
Writer : Stefan Zweig
Publisher : NYRB Classics
Publish Date : 2005
Pages: 104
Dimensions: 5 x 0.3 x 8 inches
.
.
Konu: New York’tan Buenos Aires’e giden bir yolcu gemisinde yolcular arasında bulunan bir milyoner, dünya satranç şampiyonu Mirko Czentovic’e ücret karşılığı bir parti satranç oynamayı önerir. İkisinin oyununu izleyen Avusturyalı Dr.B oyun sırasında kendini tutamayıp onların oyununa karışınca, şampiyonla karşılaşması önerilir kendisine. Gestapo tarafından bir otel odasına kapatılan, oyalanacak hiç bir şeyi olmadan, bu odada uzunca bir süre tek başına kalan, yalnızca sorgulama için bu odadan çıkartılan Dr.B bir gün, rastlantı sonucu gizlice eline geçirdiği bir satranç kitabından bu oyunun bütün inceliklerini öğrenmiştir. Satranç tahtası ve taşları yoktur, ancak, önce ekmek içinden yaptığı satranç taşlarıyla sonra da tümüyle belleğinde oynayarak kuramsal bir satranç ustası olup çıkar. Ancak bu tutkusu yüzünden sinir krizlerine beyin ağrılarına yakalanır.  (Devamı, filmin yönetmeni, oyuncuları, filmin konusu için https://based-on.blogspot.com.tr/) (https://www.facebook.com/uyarlama/ sayfasını beğenmeyi unutmayın!).
.

Film : Brainwashed - Schachnovelle (1960)
.
Yönetmen : Gerd Oswald
Senaryo : Gerd Oswald , Harold Medford
.
Oyuncular : Curd Jürgens - Werner von Basil, Claire Bloom - Irene Andreny, Hansjörg Felmy - Hans Berger, Mario Adorf - Mirko Centowic, Hans Söhnker - Piskopos Ambrosse, Albert Bessler - Bilim Adamı, Rudolf Forster - Hotel Müdürü, Alan Gifford - Mac Iver, Jan Hendriks – Memur, Albert Lieven – Hartmann,
.
Konu : 1938, Nazi işgalinden kısa bir süre sonra Avusturya’da tanınmış bir Viyana’lı entelektüel Werner von Basil, sanat eserleri kaçakçılığı yüzünden tutuklanmış ve otel odasında Gestapo tarafından psikolojik olarak baskı görmektedir.  Basil'de zihin oyunları oynayan SS görevlisi Berger'in sevgilisi Irene Adreny olan genç bir balerin, zavallı entelektüelin zihnini korumasına yardımcı olmaya çalışır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder