Sayfalar

Birdy (1984)



Kitap : Birdy (Aşk, Savaş, Delilik ve 'Kuş' Olmak Üzerine)
Yazar : William Wharton
Yayınevi : Artemis Yayınları
Basım Tarihi : 2009
Sayfa Sayısı : 452
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Birdy
Writer : William Wharton
Publisher : Penguin Books Ltd
Publish Date : 1980
Page : 288
Dimensions : 19.6 x 13 x 2 cm
.
.
Konu:
Askeri bir hastanenin dört duvarı arasında kapanmış oturuyor Birdy. Çıt çıkarmadan. Ama onun deli olduğunu söylemek kimin haddine! Vasatın altı bir tip olan ordu psikiyatrı, hastasının kendini kuş olarak kabul ettiğini hâlâ kavrayamadığı için, belki bu kopmuş vakayla iletişim kurabilir diye hesap ederek Birdy'nin çocukluk arkadaşını devreye sokuyor. Genç bir adamın önlenemez kaçma ihtiyacı, kuşlara ve uçmak merakına odaklanan Birdy, espri, zekâ, gerilim, trajedi ve hasret dolu bir öykü anlatıyor.
.

Film : Birdy (1984)
.
Yönetmen : Alan Parker
Senaryo : Jack Behr
.
Oyuncular : Matthew Modine – Birdy, Nicolas Cage - Çavuş Al Columbato, John Harkins - Doktor Major Weiss, Sandy Baron - Bay Columbato, Karen Young - Hannah Rourke, Bruno Kirby – Renaldi, Nancy Fish - Bayan Prevost, George Buck – Walt, Dolores Sage - Birdynin annesi, Robert L. Ryan - Joe Sagessa
.
Konu :
Savaştan farklı yaralarla dönen iki çocukluk arkadaşının öyküsünü anlatır Birdy…

Birinin yüzünü şarapnel parçası yemiş, diğerinin ise ruhu yaralanmıştır.

Çocukluğundan beri kuşlara ilgi duyan, onlardan biri olup ‘Uçup gitme’ özlemi içindeki Birdy askeri hastanedeki odasında dış dünyayla ilişkisini kesmiş biçimde yatmakta, sadece odanın küçük penceresinden masmavi gökyüzüne bakmakta ve hiç konuşmamaktadır. Çocukluğundan beri içe kapanık bir tip olan genç adam, şimdi dış dünyayla her türlü iletişimi kesmiştir. Psikoloğu derin bir ruhsal bunalım geçiren delikanlının sessizliğini bozmak amacıyla gençlik yıllarındaki en yakın arkadaşı Al’dan yardım ister. Al da savaşta yaralanan binlerce kişiden biridir ve yoksul mahallesindeki tek dostu “Birdy”i umutsuzca gerçeğe döndürmeye çalışır.

Birdy bir savaş filmi değildir. Yönetmen Alan Parker geri dönüşlerle savaş sahneleri sunsa da asıl meramı bu değil. Hatta gerçek bir savaş sonrası filmi bile sayılamaz. Çünkü asıl önemli olan Matthew Modine’in bizim gördüğümüz haldeki, ruhu yaralı, iletişimi kopuk, boynu bükük “kuş” hali değil; o noktaya nasıl geldiği. Parker iki genç kahramanının arkadaşlıklarını sevgiyle anlattığı gibi modern hayatta eksik olanları da anlatıyor. Cage’in yüzü harap olmuş, bandajla saklıyor, Modine’in yara alan yeri ise ruhu… Zaten içe dönük bir çocukken Vietnam’dan çevresiyle her türlü iletişimi kesmiş biri olarak karşımıza çıkıyor.

Filmin en etkileyici yanı da Modine’in olağanüstü yansıttığı bu iletişim eksikliği zaten. Alan Parker, William Wharton’un İkinci Dünya Savaşı dönemini anlatan romanından Vietnam sonrasını anlatan bir film yapmış. Sözlerle anlatılması ve konu özetine gidilmesi imkansız filmi benzersiz bir dostluğun öyküsü olduğu kadar, savaşın yıkıcı etkileri üzerine de geniş bir parabol oluşturuyor. Ve yalnız Alan Parker’ın en iyi filmi olmakla kalmıyor, olasılıkla modern sinemanın da öncü ve yol gösterici yapıtlarından biri oluyor… (http://www.bodakedi.com/)
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder