Sayfalar

Karamazov Kardeşler – The Brothers Karamazov (1958)



Kitap : Karamazov Kardeşler
Yazar : Fyodor Mihailoviç Dostoyevski
Yayınevi : Kitap Zamanı Yayınları
Basım Tarihi : 2008
Sayfa Sayısı : 552
Boyutları : 14x21 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: The Brothers Karamazov
Writer : Fyodor Dostoyevsky
Publisher : Dover Publications
Publish Date : 2005
Pages: 736
Dimensions : 5.5 x 1.7 x 8.2 inches
.
.
Konu:
Karamazov Kardeşler, bilincin karmaşık, çelişkili yanlarının, derinliklerinin olağanüstü bir araştırmasıdır. Birçok kusuru olan, eğlence düşkünü yaşlı Fyodor Karamazov’un Mitya, İvan, Alyoşa adlı üç oğlu ve evlilik dışı bir ilişkiden doğmuş Smerdiakov adlı dördüncü bir oğlu vardır. Mitya, şiddetli ve birbirine karşıt duygular arasında sürekli bocalayan bir kişidir. İvan, delice düşüncelerini ve açık seçikliğe olan inancını, tanrı sevgisinin ve gelecek korkusunun yadsınmasına kadar vardırmış bir kuşkucudur. Alyoşa aşırı iyi niyetine, pırıl pırıl inancına karşın, kanındaki kötülüklere zaman zaman yenilen, ılımlı bir sofudur. Sağlıksız yaradılışlı Smerdiakov, sara nöbetlerinin pençesinde kıvranmakta, babasının evinde uşak gibi yaşamaktadır. Mitya, ile yaşlı Fyodor’un, Katya’yla ilgili olarak da Mitya ile İvan’ın babasının öldürmesini engelleyin şey duygusallığıdır. İvan’ın elini kolunu bağlayan şeyse, açık seçiklik, bilinçlilik durumudur. Ama Smerdiakov, hastalıklı sezgisiyle, İvan’ın içinden geçenleri kestirir ve onu önceleri bilinçsizce, sonda isteyerek cinayete yöneltir. Ağır ağır gelişin darama, elinden bir şey gelmediği için seyirci kalan Alyoşa, kardeşlerinin gizlerini bilmekte, ama kendinde onların kafalarındaki kötü düşünceleri kovacak gücü bir an olsun bulamamaktadır. Smerdiakov sonunda babasını öldürür ve intihar ederek, cinayetinin gizini kendisiyle birlikte yok eder. Bütün kuşkuları üstünde toplayan Mitya, kürek cezasına çarptırılır İvan onu kurtarmaya çalışır.
.

Film : Karamazov Kardeşler – The Brothers Karamazov (1958)
.
Yönetmen : Richard Brooks
Senaryo : Julius J. Epstein, Fyodor Dostoyevsky
.
Oyuncular : Yul Brynner - Dimitri Karamazov, Maria Schell – Grushenka, Claire Bloom – Katya, Lee J. Cobb - Baba Karamazov, Albert Salmi – Smerdjakov, William Shatner - Alexi Karamazov, Richard Basehart - Ivan Karamazov, Judith Evelyn – Annie, Edgar Stehli – Grigory, Harry Townes - Ippoli Kirillov, Simon Oakland – Mavrayek, Gage Clarke - Defense Counsel, Diana Quick, Mel Welles - Trifon Borissovitch

.
Konu :
1870'lerde Çarlık Rusyasındaki küçük Ryesk kasabasında geçen bu aile dramında varlıklı ama eli sıkı bir hovarda olan Baba Karamazov (Lee J. Cobb)'un dört erişkin oğluyla olan sorunları anlatılır. Kumarbaz, çapkın ve meteliksiz bir subay olan büyük oğul Dmitri (Yul Brynner), aileden kopuk yaşayan tanrı tanımaz nihilist oğul Ivan (Richard Basehart), onun aksine kendini dine vermiş bir keşiş olan Alexi (William Shatner) ve saralı gayrimeşru çocuk Smerdjakov (Albert Salmi) hepsi farklı annelerden doğmuşlardır. Bencil baba çocuklarına karşı çok acımasızdır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder