Sayfalar

Piyanist – The Piano Teacher (2001)



Kitap : Piyanist
Yazar : Elfriede Jelinek
Yayınevi : Everest Yayınları
Basım Tarihi : 2003
Sayfa Sayısı : 290
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: The Piano Teacher
Writer : Elfriede Jelinek
Publisher : Grove Press
Publish Date : 2009
Pages: 288
Dimensions : 5.6 x 0.8 x 8.2 inches
.
.
Konu:
Otuzlu yaşlarının sonlarını sürmekte olan piyano öğretmeni Erika Kohut, çocukluğundan beri aynı yatağın ayrı uçlarını paylaştığı annesiyle kopartamadığı marazi bir ilişkinin kıskacında. Mesleğinde de ancak vasat bir seviyeye gelebilmenin sıkıntısıyla, hiçbir zaman dokunup kavuşamadığı o erkek bedeniyle ilgili türlü türlü fantazilerle bir çıkış arıyor.

Jelinek, tepeden tırnağa sarsarak zorlu düşüncelere itiyor bizi: Durgun bir yüzün ardında nasıl bir hayal dünyasının gizlendiğini kim bilebilir? Ya da bir kadının cinsel dehşeti nasıl yaşadığını aynı sertliğiyle kim anlatabilir? Bütün bunları geçtik, kadın cinsini tam olarak kim tanıyabilmiş ki zaten?

Yazar, "Aşık olanlar birbirlerinin en derin bölgelerine girebildiklerini, birbirlerine karşı açıklanabilecek sırlarının kalmedığını sanırlar," derken, bir bakıma bütün bu sorulara cevap aramanın nafileliğini de yüzümüze çarpmış oluyor. Dolayısıyla bu romanda, ruhsal acıya deva bulacak bedensel acıya sarılındığı zaman kendini gösteren korkutucu bir iç dünya serilir önümüze. Önce kadınlara, sonra erkeklere, sonra gene ve hep kadınlara dair..

Piyanist, Avusturyalı ünlü yazar Elfriede Jelinek tarafından yazıldı.
Piyanist, ünlü yönetmen Michael Hanecke tarafından filme çekildi.
Piyanist, 2001 Cannes Film Festivali'nde Büyük Ödül'e layık görüldü.
(Arka Kapak)

Elfriede Jelinek, yaşayan en büyük Avusturyalı yazarlardan biri olarak kabul ediliyor. Piyanist, onun başyapıtı... Romanın kahramanı Erika Kohut, kendi kendini yok etme sürecinde hızla ilerleyen otuzlu yaşlarının sonlarında bir piyano öğretmeni. Öyle ki, ne Beethoven ne Mozart onu kendi şiddetinden korumaya yetmiyor.
Piyanist, bir piyano öğretmeni, onun annesi ve aşığı genç bir öğrenci arasında geçen kanınızı donduracak bir umutsuzluk hikayesi...
Piyanist, şiddet, bencillik ve iktidar mücadelesinin, nasıl sevginin "geniş" çatısı altında barınabileceğinin - saklanabileceğinin- öyküsü....

Anne
Kızını her zaman meşhur bir piyano virtüözü olarak hayal eden "öldürücü derecede" baskın bir anne. Kızını kendi hayatının çıkarlarına sömürmek için ona olan sevgisini, kimseyle paylaşmak istememesine kendi güvenliğini bahane gösteren sinsi bir tehdit. Kızının zihninde yaşayan, anne kılığında iyi kamufle olmuş bir parazit.

Piyanist
Hayatı boyunca dizinin dibinde yaşadığı dominant bir anne karakteri tarafından sinirleri alınmış, duygusuzlaştırılmış orta yaşlı bir piyano öğretmeni. Annesinin en değerli varlığı olan Erika Kohut'a başkaldırmak ve öc almak için tek bir yol kalır; kendi kendine zarar vermek. Belki sırf annesine duyduğu gizli öfkenin isyanıyla kendi kariyerini sabote edip, ünlü bir virtüöz olmak yerine Viyana konservatuarında öğretmen olmayı yeğledi. Öyle ki, geceleri kendini banyoya kapatıp gizlice vaginasını jiletle kesmesi belki de kendine, kadınlığına ve varoluşuna yaptığı en direkt saldırıydı...

Öğrenci
Sapkın piyano öğretmeni Erika'nın hayatına teklifsizce giren ve onun kendine has dünyasını darmadağın eden yakışıklı, ihtiraslı ve istediğini almakta ısrarlı genç bir öğrenci. Peki, Erika'nın hayatına girerek kendisini nasıl bir karanlık ve bulanık deniz içine attığını bilseydi, Erika'nın aşkını kazanmakta bu kadar ısrarlı olmayı göze alır mıydı?
.

Film : Piyanist – The Piano Teacher (2001)
.
Yönetmen : Michael Haneke
Senaryo : Michael Haneke
.
Oyuncular : Isabelle Huppert - Erika Kohut, Annie Girardot – Anne, Benoît Magimel - Walter Klemmer, Susanne Lothar - Bayan Schober, Udo Samel - Dr. Blonskij, Anna Sigalevitch - Anna Schober, Cornelia Köndgen - Mme Blonskij, Thomas Weinhappel – Baritone, Georg Friedrich, William Mang, Rudolf Melichar,
Michael Schottenberg, Gabriele Schuchter – Margot, Dieter Berner  
.
Konu :
Bir piyano öğretmeni, onun annesi ve aşığı genç bir öğrenci arasında geçen olayları, acısını ve öfkesini bedenine yönelten bir kadının umutsuzluk öyküsünü anlatır Piyanist.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder