Sayfalar

Dava – The Trial (1962)


Kitap : Dava
Yazar : Franz Kafka
Yayınevi : Panama Yayıncılık
Basım Tarihi : 2015
Sayfa Sayısı : 272
Boyutları : 14x21 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: The Trial
Writer : Franz Kafka
Publisher : Tribeca Books
Publish Date : 2011
Pages: 160
Dimensions : 6 x 0.4 x 9 inches
.
.
Konu: Birisi Josef K.'ya iftira atmış olmalıydı.
Yanlış bir şey yapmadığını bildiği halde bir sabah tutuklanmıştı. Bayan Grubach'ın aşçısı her sabah saat yedide ona kahvaltısını getiriyordu. Bayan Grubach onun ev sahibesiydi ama ne hikmetse o gün ortalarda yoktu. Daha önce böyle bir şey yaşandığını hiç hatırlamıyordu. K.; yastıktan başını kaldırmadan, hemen karşı taraftaki binada yaşamakta ve alışılmadık bir merak içerisinde kendisini izlemekte olan yaşlı kadına bakarak bir süre daha bekledi. Hem karnı acıkmış hem de canı sıkılmıştı. Daha fazla dayanamadı ve zili çaldı. O daha zili çalar çalmaz kapıya vuruldu ve hemen sonra bir adam girdi odaya.

Adamı daha önce bu evde hiç görmemişti. Zayıf ama sağlam yapılı bir adamdı. Üzerinde vücudunu sıkıca saran siyah bir takım elbise vardı. Tam olarak ne işe yaradığını bilmese de oldukça kullanışlı görünen çok sayıda cebe, tokaya, düğmeye ve bir de kemere sahipti bu elbise.

"Siz de kimsiniz?" diye sordu K., yatağında yarı doğrularak.
Adam, bu şekilde içeri girmesi son derece doğalmış gibi soruyu duymazdan gelerek, "Zili mi çaldınız?" diye sormakla yetindi. (Tanıtım Bülteninden)
.

Film : Dava – The Trial (1962)
.
Yönetmen : Orson Welles
Senaryo : Orson Welles , Franz Kafka
.
Oyuncular : Anthony Perkins - Josef K., Jeanne Moreau - Marika Burstner, Romy Schneider – Leni, Elsa Martinelli – Hilda, Madeleine Robinson - Bayan Grubach, Suzanne Flon - Bayan Pittl, Akim Tamiroff – Bloch, Orson Welles - Albert Hastler / Avukat, Arnoldo Foà - Müfettiş A, Fernand Ledoux - Mahkeme Başkatibi, Michael Lonsdale – Rahip, Max Buchsbaum - Sorgu Hakimi, Wolfgang Reichmann – Mübaşir, Thomas Holtzmann - Bert / Hukuk Öğrencisi, Billy Kearns - Birinci Müfettiş Yardımcısı, Jess Hahn - İkinci Müfettiş Yardımcısı, Naydra Shore - Irmie / Joseph K.'nın Kuzeni, Carl Studer - Deri Ceketli Adam, William Chappell - Titorelli
.
Konu : Bir sabah odasında uyandığında karşısında polisleri bulan ve onlardan hakkında bir dava açılmış olduğunu öğrenen, ancak ne ile suçlandığını bir türlü öğrenemeyen banka memuru Josef K.'nın gerçek dışı durumunun anlatıldığı film, toplum içinde bireyin var oluş yalnızlığını ve paranoyak kâbuslarını romana sadık kalarak yansıtmaktadır. Bir yandan insanın gizli kalmış korkuları, diğer yandan da bürokrasinin çıldırtan yapısı gözler önüne serilmektedir.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder