Sayfalar

Syriana (2005)


Kitap : Görmedim , Duymadım , Bilmiyorum - Bir CIA Ajanının Anıları
Yazar : Robert Baer
Yayınevi : Doğan Kitap
Basım Tarihi : 2006
Sayfa Sayısı : 276
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: See No Evil
Writer : Robert Baer
Publisher : Broadway Books
Publish Date : 2003
Pages: 320
Dimensions : 6.1 x 0.8 x 9.2 inches
.
.
Konu: Bu kitapta, Bakü-Ceyhan boru hattı görüşmeleri sürerken yaşananları, Azerbaycan darbesinin ardındaki gerçekleri, Türkmenistan petrollerinin taksimini, Türkiye'nin ileri gelenlerini de içine alan pazarlıkları, tanıdık isimlerin şaibeli ortaklıklarını; bildiğimiz konularda bilmediğimiz gerçekleri öğreneceksiniz. (Tanıtım Bülteninden)
.

Film : Syriana (2005)
.
Yönetmen : Stephen Gaghan
Senaryo : Stephen Gaghan, Robert Baer
.
Oyuncular : George Clooney - Bob Barnes, Kayvan Novak – Arash, Amanda Peet - Julie Woodman, Matt Damon - Bryan Woodman, Amr Waked - Mohammed Sheik Agiza, Christopher Plummer - Dean Whiting, Jeffrey Wright - Bennett Holiday, Chris Cooper - Jimmy Pope, Robert Foxworth - Tommy Barton, Nicky Henson - Sydney Hewitt, Nicholas Art - Riley Woodman, William Hurt - Stan Goff, Steven Hinkle - Max Woodman
.
Konu : Film Washington’da kapalı kapılar arkasında yapılan anlaşmalardan, İran Körfezi’ndeki petrol yataklarında ter dökenlere kadar, herkesin zenginlik ve güç peşindeki yarışının insani sonuçlarını, birbiri içine geçen öykülerle anlatıyor.

Entrika, genç, karizmatik ve yenilik yanlısı Prens Nasir’in, Amerikan iş çevreleriyle yerleşik ilişkileri değiştirme yolları aradığı, petrol üreten bir körfez ülkesinde geçiyor. Tahtın bariz varisi olan Nasir, uzun süredir Teksaslı dev bir enerji şirketi olan Connex’e ait doğal gaz çıkarma haklarını, daha yüksek fiyat veren bir Çin şirketine vermiştir. Bu, Connex’e ve bölgede çıkarı olan Amerikan iş çevrelerine vurulmuş büyük bir darbedir. Jimmy Pope’un sahip olduğu daha küçük bir Teksaslı petrol şirketi olan Killen, herkesin göz koyduğu Kazakistan’da önemli bir sondaj işini henüz almıştır. Bu, Killen’in değerini Connex’in gözünde arttırmıştır, çünkü Connex’in, üretim kapasitesini korumak için yeni alanlara ihtiyacı vardır. Bu iki şirket birleşince, beklemede olan sözleşme, Adalet Bakanlığı’nın dikkatini çeker ve üyesi güçlü bir WASP hukuk şirketi olan Sloan Whiting konuyu araştırmakla görevlendirilir.
Oğlu üniversiteye başlamak üzere olan Bob Barnes, uzun ve saygıdeğer bir kariyerin sonlarına yaklaşmış, kıdemli bir CIA ajanıdır ve hizmetinin son günlerini rahat bir masabaşı işinde geçirme şansı vardır. İşine bağlı biri olan Bob, her zaman işinin ülkesine yararlı olduğuna ve ülkesinin daha güvenli bir yer olmasını sağladığına inanmıştır.

Bob’un son görevi, Tahran’daki iki silah tüccarının suikastidir. Bu görev sırasında bir Stinger füzesi, mavi gözlü, gizemli bir Mısırlı’nın eline geçer. Bob, Washington’a dönünce, kendisine son bir gizli görev verilir: Prens Nasir’in suikastı. Verilen söze göre bu görevden sonra terfi alacaktır. Ancak bölgedeki bağlantılarından biri kendisine sırt çevirince işler ters gider ve Bob tüm yaşamını adadığı örgütün ihanetine uğrayarak, günah keçisi ilan edilir. Ne olduğunu anlamaya çalışırken, kendisine yalan söylendiğinin farkına varmaya başlar – bir piyon olarak kullanılmıştır ve yıllardır kör bir bağlılıkla yerine getirdiği görevler aslında hiç de özel değildir.

Şeyhler ve işçiler, müfettişler ve uluslararası ajanlar, zenginler ve yoksullar, ünlüler ve sıradan insanlar – herbiri, kendi varlıklarının dünyayı ne kadar güçlü bir şekilde etkileyeceğinden habersiz, endüstriyi besleyen büyük ve karmaşık sistem içinde kendilerine düşen rolü oynamaktadır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder