Sayfalar

Tutsak Kadın – La Captive (2000)


Kitap : Mahpus - Kayıp Zamanın İzinde 5. kitap
Yazar : Marcel Proust
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları
Basım Tarihi : 2001
Sayfa Sayısı : 416
Boyutları : 14x26 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: The Captive & The Fugitive: In Search of Lost Time, Vol. V
Writer : Marcel Proust
Publisher : Modern Library
Publish Date : 1999
Pages: 992
Dimensions : 5.1 x 1.3 x 8 inches
.
.
Konu: "Gerçeklik, meçhule giden yolda bir ilk adımdır sadece ve bu yolda pek fazla ilerlememiz mümkün değildir. En iyisi bilmemek, mümkün olduğunca az düşünmek, kıskançlığa en ufak bir somut ayrıntı sunmamaktır. Ne yazık ki, dış dünya olmasa da iç dünyamız bazı olaylar çıkarır karşımıza; Albertine gezintiye çıkmasa da, tek başıma düşüncelere daldığım zaman bulduğum bazı tesadüfler, bazen bana gerçekliğin küçük parçalarını sunuyordu; bu küçük ayrıntılar, tıpkı birer mıknatıs gibi, meçhulün bir parçasını kendilerine çekerler ve o andan itibaren, meçhul bize acı vermeye başlar." Kayıp Zamanın İzinde'nin bu cildinde anlatıcı, evine tutsak ettiği Albertine'e tutsak düşüp arzunun ve kıskançlığın girdaplarına dalarken okuru da peşinden sürüklüyor: sokak satıcıları, burjuvazi, Vinteuil Sonatı, sütçü kız, uyku ve düşler, Bergotte'un ölümü, Venedik arasında bir Paris... Girdaptan çıktığında ise iş işten geçmiş, başkahraman Zaman, perdeyi kapatmıştır bile. (Tanıtım Bülteninden)
.

Film : Tutsak Kadın – La Captive (2000)
.
Yönetmen : Chantal Akerman
Senaryo : Chantal Akerman, Eric De Kuyper
.
Oyuncular : Anna Mouglalis  ,  Bérénice Bejo  ,  Olivia Bonamy - Andrée,  Sylvie Testud - Ariane,  Liliane Rovère, Stanislas Merhar – Simon,
.
Konu : Simon, büyükannesi ve kız arkadaşı Ariane ile bir apartman dairesinde yaşamaktadır. Her gün Ariane’ı gizlice takip ederek kendisine yaptığı işler ve gittiği yerler hakkında doğru konuşup konuşmadığını kontrol eder. Ariane, Simon’un bu tutumunu artık kabullenmiştir. Ancak Simon, zamanla Ariane’i  arkadaşlarından kıskanmaya başlar ve onun başka bir kadınla  ilişkisi olduğundan şüphelenir. Kıskançlıkların önüne geçilmez hal alınca Ariane’in evden ayrılmasını ister. 
Ariane, Simon’ı terk etmeyi kabul eder ve kendisini teyzesinin evine bırakmasını ister. Yolculuk sırasında onlar için aşkın ne olduğunu tartışırlar. Simon, aşkın öbür kişinin her şeyini bilmeden mümkün olamayacağını söyler. Ariane ise aynı fikirde değildir ve Simon’ın erişemediği düşünceleri ve duyguları olmasından hoşlanıyor. Onlar Ariane'nin teyzesinin evine geldiğinde Simon onu orada bırakamaz ve geri gelmesi için ona yalvarır. Ariane kabul eder. Dönüş yolunda bir sahil otelde dururlar, ancak Ariane, Simon yemek için siparişleri verirken ortadan kaybolur. Ariane’nın boğularak intihar ettiğinden kuşkulanan Simon, onu kurtarmak için hemen suya atlar. Daha sonra Simon, bir tekne tarafından kurtarılak Ariane olmadan kıyıya geri getirilir.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder