Sayfalar

Gora (2015)




Kitap : Gora
Yazar : Rabindranath Tagore
Yayınevi : Kapı Yayınları
Basım Tarihi : 2013
Sayfa Sayısı :520
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Gora
Writer : Rabindranath Tagore
Publisher : Rupa and Co
Publish Date : 2004
Pages: 569
Dimensions: 5.5 x 1.4 x 8.5 inches
.
.
Konu: Geleneksel Hindular ile çağdaş ve liberal düşünceye sahip Brahmanlar olarak bölünmüş Bengali topluluğunun yaşadığı Kalküta ve çevresindeki yaşananlar Hindistan’ın İngiliz sömürgeciliğinden kalan iç yüzü ile geleneksel yapısındaki çatlamaları yansıtan karmaşık bir ortamdır. Hindular yeniden uygulanmaya başlayan geleneksel törenlerinden gurur duymaktadır. Brahmanlar ise ülkelerindeki kast sisteminin ortadan kalkmasını savunmaktadır.  Fakat her iki topluluk da kendi içinde çelişkilerle doludur. İngiliz tipi eğitim sistemi ile toplumsal çelişkiler su üstüne çıkmaya başlamıştır.
Gora, kast sistemine göre kendini soylu gören özel bir dine sahip olduğuna inanan ve büyük Hindistan hayali ile yaşayan bir Hindudur. İnançları, gelenekleri ve dini uğruna Hırıstiyan bir kıza aşık olduğu için müthiş bir içsel çatışmaya girmiştir. İnançlarına göre yaşamak istemekte öte tarafta inançlarına, kastına aykırı olan aşkı nedeniyle ikilemdedir. Gora, Hindu dininin gelenekleriyle, Hindistan’ın İngiliz sömürgecilerin elinden nasıl kurtulabileceğini düşünürken çok şaşırtıcı bir gerçekle karşılaşır... (Tanıtım Bülteninden)
.

Film : Gora (2015)
.
Yönetmen-Director : Shukla Mitra
Senaryo-Writers : Rabindranath Tagore
.
Oyuncular-Stars : Biswanath Basu, Bhaswar Chatterjee, Rizaul Haque, Tanima Sen, Senjuti Sengupta
.
Konu : Hindistan’da İngiliz dönemi, Gora, anavatanını seven koyu bir Hindu ve batıl inançlı bir kişidir. Kast ayrımcılığı sistemine bağlı. Film boyunca giderek, Gora düşünce sürecini yeniden gözden geçirir ve tüm inançlarını, önyargılarını ve Hinduizm'deki sahte gururdan vazgeçer. Dinin ve milliyetçiliğin gerçek ruhunu keşfeder. Gora’nın Hinduizm’in derin bir biçimde gömülü toplumsal yapıya nasıl meydan okuduğu hikâyenin özünü oluşturur.
.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder