Sayfalar

The Master and Margarita - Master i Margarita (2005 - )




Kitap : Usta ile Margarita
Yazar : Mikhail Bulgakov
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2016
Sayfa Sayısı :576
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: The Master and Margarita
Writer : Mikhail Bulgakov
Publisher : Penguin Classics
Publish Date : 2016
Pages: 448
Dimensions: 5.7 x 1.2 x 8.3 inches
.
.
Konu: Otuzlu yıllarda, Moskova'da iki yazar, bir bankta oturmuş, İsa'nın gerçekten yaşayıp yaşamadığını tartışmaktadırlar. Birdenbire, yandaki bankta bir adam şekillenir ve sohbete karışır. Düzgün bir Sovyet vatandaşı gibi görünmektedir, ancak geleceği okuma yeteneğine sahiptir ilginç yabancı. Örneğin, yazarlardan birine öleceğini söyler, yazar gerçekten çok kısa bir süre sonra ölür. İkinci yazar ise, gene yabancının önceden bildiği gibi delirir ve akıl hastanesine kapatılır. Yabancı dediğimiz kişi ise, sosyalist Sovyet toplumunu ziyarete gelmiş olan şeytanın ta kendisidir ve bu kez adı Woland'dır. Woland ve yanındaki yardımcıları, Moskova'da fantastik bir alt üst oluşa neden olurlar; tıkır tıkır işleyen pek çok mekanizma, Bulgakov'un keskin kara mizahıyla parçalanır, dağılır, bozulur. Bu sırada, akıl hastanesine yatırılmış olan yazar, orada bir 'Usta'yla karşılaşır; 'Usta', ona kendi yazdığı, Pontius Pilatus'la ilgili kitabı, ayrıca Margarita'ya olan aşkını anlatır, ki zaten aklını kaybetmesine neden olan da, kaleme aldığı romandır. Tabii şeytan da, Bulgakov'un müthiş canlandırma gücüyle kılıktan kılığa girmekte, romandaki her öyküye nüfuz etmektedir...(Tanıtım Bülteninden)
.

Film : The Master and Margarita - Master i Margarita (2005-)
.
Yönetmen-Director : Vladimir Bortko
Senaryo-Writers : Vladimir Bortko, Mikhail A. Bulgakov
.
Oyuncular-Stars : Aleksandr Abdulov – Koroviev, Oleg Basilashvili – Woland, Vano Miranyan - Behemoth the Cat, Semyon Furman - Behemoth the Cat, Aleksandr Chaban – Investigator, Aleksandr Filippenko – Azazello, Valentin Gaft -  Man in Uniform, Vladislav Galkin - Ivan Bezdomny, Leonid Maksimov -  Investigator's Assistant, Dmitriy Poddubnyy, Anna Kovalchuk – Margarita, Kirill Lavrov - Pontius Pilate, Ilya Oleynikov – Rimsky, Valeriy Krupenikov, Aleksandr Galibin – Master, Sergey Bezrukov - Ieshua Ha-Notsri, Tanya Yu – Gella, Liubomiras Laucevicius – Afranius, Aleksandr Adabashyan – Berlioz, Aleksandr Bashirov - Behemoth the Cat, Kseniya Nazarova – Natasha, Andrey Sharkov – Varenukha, Stanislav Landgraf – Latunsky, Vadim Lobanov - Nikolay Ivanovich, Sergey Muchenikov – Doctor, Oleg Sorokin - Marcus the Ratslayer, Aleksandr Esaulov, Aleksandr Pankratov-Chyornyy – Likhodeyev, Valeriy Zolotukhin - Bosoy, Roman Kartsev – Poplavsky, Gennadiy Bogachyov – Mogarych, Valentin Smirnitskiy – Sempleyarov, Tatyana Tkach - Sempleyarov's Spouse
.
Konu : Olaylar Moskova’ya inen şeytan Voland’ın bir parkta yazarlar birliği başkanı Berlioz ve yeteneksiz şair İvan Bezdomnıy’ın konuşmalarına şahit olup Tanrının varlığını reddederek insanın kendi kaderini kendisinin tayin edebileceği konusunu tartışan bu iki yazarın düşüncesine karşı çıkmasıyla başlar. Bunun üzerine şeytan Voland kendi savını kanıtlamak için çetesi ile birlikte çevirdikleri entrikalarla Moskova’yı birbirine katarlar. Kurgu üç ayrı temayla ilerler. Birinci tema şeytan Voland ve çetesinin yarattığı olaylar, ikinci tema Hz. İsa'nın çarmıha gerilişi ve vali Pontius Pilate’nin tutumu, üçüncü tema da romanını yazan Usta ve onun aşkı Margaritadır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder