Sayfalar

Ağla Sevgili Yurdum – Cry, The Beloved Country (1995)



Kitap : Ağla Sevgili Yurdum
Yazar : Alan Paton
Yayınevi : Bilgi Yayınevi
Basım Tarihi : 2003
Sayfa Sayısı : 294
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Cry, The Beloved Country
Writer : Alan Paton
Publisher : Scribner
Publish Date : 2003
Dimensions : 8.3 x 5.2 x 0.9 inches
.
.
Konu:
Bütün yaşamı Güney Afrika'da geçen, önceleri zengin beyaz çocukların eğitmenliğini, sonraları kara çocukların kapatıldığı bir "ıslahevi"nin yöneticiliğini yapan Alan Paton, Ağla Sevgili Yurdum'da; kara derili insanlarla beyazların çelişki ve çatışmalarının yaşandığı bir ortamı, olanca doğallığıyla anlatıyor.

1930'lu yıllarda Güney Afrika'da birtakım yenilikler yapılmaya başlanmış; ancak, alabildiğine ilkel koşullarda yaşayan, ezilen, sömürülen, hor görülen kara derili insanların bu değişime ayak uydurmaları son derece sancılı olmuştur.

Hem zorlu bir yaşamla hem de aynı ölçüde acımasız beyazlarla cebelleşen; ama o ülkenin kendi ülkeleri olduğu ve sevgide, acıda, emekte dayanışma içinde olmaları gerektiği bilincini edindikçe kendilerini kanıtlama savaşımına girişen bu insanların dramı, Ağla Sevgili Yurdum'da tüm çıplaklığıyla sunulmuştur.

Mehmet Harmancı'nın akıcı Türkçesiyle okurumuza kazandırılan roman, sömürüye başkaldırının elkitabıdır. (Arka Kapak)
.

Film : Ağla Sevgili Yurdum – Cry, The Beloved Country (1995)
.
Yönetmen : Darrell Roodt
Senaryo : Ronald Harwood
.
Oyuncular : James Earl Jones - Stephen Kumalo, Richard Harris - James Jarvis, Charles S. Dutton - John Kumalo
.
Konu :
1946 yılında beyaz iktidarın “apartheid” (ayrılıkçı) politikalarının hakim olduğu Güney Afrika’da geçen filmde; bir süredir haber alamadığı oğlunu bulmak üzere Johannesburg’a giden Rahip Kumalo, onun yanlış yola saptığını görür. Bir soygun sırasında cinayete kurban giden oğlunun cesedini almak üzere kente gelen zengin beyaz James Jarvis ile Kumalo’nun yolları en acı noktada kesişecektir.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder