Sayfalar

Zorba – Zorba the Greek (1964)



Kitap : Zorba
Yazar : Nikos Kazancakis
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2011
Sayfa Sayısı : 352
Boyutları : 13x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Zorba the Greek
Writer : Nikos Kazantzakis
Publisher : Touchstone
Publish Date : 1996
Pages: 320
Dimensions : 8 x 5.2 x 0.7 inches
.
.
Konu:
Nikos Kazancakis, çağdaş Yunan edebiyatının ancak buzlucam ardından seçilebilen, tedirgin ve büyük kişiliklerinden biri olarak çok tartışıldı, yanlış bilindi, az sevildi. Zorba adlı bu romanı, onun kendisiyle giriştiği bir tür sessiz hesaplaşma sayılabilir. Geçmişin, kayıp giden zamanın, insanın temel yanılgılarının bir kez daha gözden geçirilmesidir bu roman. Zorba aracılığıyla Kazancakis, özyaşamının yenilgiler ve soru işaretleriyle dolu bir bilançosunu çıkarır. "Korkmamayı, yaşamı sevmeyi, ayakta durabilmeyi bana o öğretmişti," diyor yazar. Gerçekten de Zorba, bir yaşam kılavuzudur. Özgür insanların simgesidir. Bugün Kazancakis'in mezar taşında yazılı olanlar, doğrudan Aleksi Zorba'nın ağzından dökülmüş yazgı sözcüklerini andırıyor:

"Hiçbir şey ummuyorum, hiçbir şeyden korkmuyorum, özgürüm."
(Tanıtım Bülteninden)
.

Film : Zorba – Zorba the Greek (1964)
.
Yönetmen : Mihalis Kakogiannis
Senaryo : Mihalis Kakogiannis
.
Oyuncular : Anthony Quinn - Alexis Zorba, Alan Bates – Basil, Irene Papas - La veuve, George P. Cosmatos, Lila Kedrova - Madame Hortense, Sotiris Moustakas – Mimithos, Anna Kyriakou – Soul, Eleni Anousaki – Lola, Yorgo Voyagis – Pavlo, Takis Emmanuel – Manolakas, Pia Lindström, Giorgos Foundas – Mavrandoni
.
Konu :
Basil (Alan Bates) bir Yunan adası olan Girit'te yaşayan ve son derece sosyal, kaba ve hayatı seven köylü Zorba'nın (Anthony Quinn) dostça davrandığı çekingen ve utangaç İngiliz bir yazardır. Zorba Basil'in terkedilmiş maden ocağında çalışmayı kabul ettiğinde genç adam dünyayı gözlemek yerine onun bir parçası olmaya başlar.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder