Sayfalar

İkimize Bir Dünya (1962)


Kitap : Fareler ve İnsanlar
Yazar : John Steinbeck
Yayınevi : Sel Yayıncılık
Basım Tarihi : 2012
Sayfa Sayısı : 128
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Of Mice and Men
Writer : John Steinbeck
Publisher : Penguin Classics
Publish Date : 1993
Page: 112
Dimensions : 4.2 x 0.3 x 7.5 inches
.
.
Konu:
Fareler ve İnsanlar, birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki George Milton ve onun güçlü kuvvetli ama akli dengesi bozuk yoldaşı Lennie Small'un öyküsünü anlatır. Küçük bir toprak satın alıp insanca bir hayat yaşamanın hayalini kuran bu ikilinin öyküsünde dostluk ve dayanışma duygusu önemli bir yer tutar. Steinbeck insanın insanla ilişkisini anlatmakla kalmaz insanın doğayla ve toplumla kurduğu ilişkileri de konu eder bu destansı romanında. Kitabın ismine ilham veren Robert Burns şiirindeki gibi; "En iyi planları farelerin ve insanların / Sıkça ters gider..."
(Tanıtım Bülteninden)
.

Film : İkimize Bir Dünya (1962)
.
Yönetmen : Nevzat Pesen
Senaryo: Orhan Elmas
.
Oyuncular : Orhan Günşiray – Selim, Çolpan İlhan, Diclehan Baban, Kadir Savun – Durmuş, Hüseyin Baradan, Renan Fosforoğlu, Kadri Ögelman, Osman Baş
.
Konu : Selim ve Durmuş İstanbul'a gelerek bir inşaatta çalışmaya başlarlar. Kazandıkları parayla bir ev sahibi olacak, evlenecektirler. Selim, barlarda şarkı söyleyerek, çocuğuna bakan bir bar kadını ile tanışır. Durmuş, kedi ve köpekleri çok sevmekte, ancak hastalığı nedeniyle zaman zaman gelen nöbetleri sırasında onları istemeden boğarak öldürmektedir. Bu yüzden de Selim daima Durmuş'u gözetimi altında tutar. Ama bir gün korkulan olur. İnşaat yöresinde bulunan bir kadın, iri kıyım olan Durmuş'a yanaşır. Durmuş onu köpek yavrusu gibi okşamak ister. Okşarken kadını boğup öldürür. Artık tüm hayalleri biten iki delikanlı adım adım trajik sonlarına doğru yürüyecekler ve kendilerini kolkola tren altına atıp can vererek büyük kentteki öykülerine noktayı koyacaklardı. (http://sinemaesintileri.blogspot.com.tr/)
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder