Sayfalar

Julieta - Silencio (2016)


Kitap : Firar
Yazar : Alice Munro
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2014
Sayfa Sayısı : 352
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Runaway
Writer : Alice Munro
Publisher : Vintage
Publish Date : 2005
Pages: 352
Dimensions : 5.2 x 0.8 x 8 inches
.
.
Konu: sekiz öykünün her biri içeriğinin derinliği ve çok boyutluluğuyla roman olabilecek kadar kapsamlı; buna karşın kısa öykü yapısının kurallarına ve seçiciliğine sıkı sıkıya bağlı; dahası bir solukta okunacak kadar sürükleyici.

Öykülerin hemen hepsinde birkaç aydan 40 yıla uzanan geri dönüşler var. Bu geri dönüşlerin hiçbirinde bir yaşamın açıklaması yapılmıyor, yaşananlara mazeret aranmıyor, sadece yaşamın geçmişteki o kesiti gösteriliyor. Üstelik sağlıksız bir duygusallığa kapılmadan, serinkanlı bir yaklaşımla anlatılıyor olaylar. (Tanıtım Bülteninden)

Firar, sekiz öyküyü içeriyor, tüm öykü adları tek bir kelimeden oluşuyor: Firar, Şans, Yakında, Sessizlik, Tutku, Hatalar, Entrikalar ve Güçler. Kitaba ismini de veren ilk öykü, hayatında ve evliliğinde tıkanmış olan Clara’nın “kaçış çabası”nı anlatıyor. Şans, Yakında ve Sessizlik Juliet’in yaklaşık kırk yıllık hayatının belli başlı dönüm noktalarını aktarıyor: Bir genç kadın olarak çıktığı bir yolculuk, aile evine geri dönüş ve bir anne olarak kızının hayatından çıkışını. Tutku’da Grace’in yirmili yaşlarında başından geçen tuhaf bir maceranın hatırasını okuyoruz. Hatalar’da küçük bir kız olan Lauren’in ailesiyle birlikte yeni taşındığı kasabada geçmişinin bilinmeyen hikayesi açığa çıkıyor. Entrikalar ise bir karışıklığın Robin’in hayatında yıllar sonra ortaya çıkışına tanık ediyor bizi. Son olarak altmışaltı sayfayla kitabın en uzun öyküsü olan Güçler’de; Nancy, psişik güçleri olduğu düşünülen arkadaşı Tessa, Nancy’nin evleneceği Wilf ve kuzeni Ollie’nin 1927 yılında başlayan ilişkilerinin onyıllar boyunca geçirdiği dramatik anların hikayesini izliyoruz. (https://sukutsuikasti.com)
.

Film : Julieta - Silencio (2016)
.
Yönetmen : Pedro Almodóvar
Senaryo :   Pedro Almodóvar
.
Oyuncular : Pilar Castro - Claudia, Daniel Grao - Xoan, Nathalie Poza - Juana, Emma Suárez - Julieta, Darío Grandinetti - Lorenzo, Inma Cuesta - Ava, Michelle Jenner - Beatriz, Rossy de Palma - Marian, Adriana Ugarte – Julieta Arcos
.
Konu : 50'li yaşlarına gelmiş Julieta (Emma Suarez) erkek arkadaşı Lorenzo ile birlikte Madrid'den Portekiz'e taşınma planları yapmaktadır. Bu sırada en son 18 yaşında gördüğü ve 12 yıldır hiçbir haber alamadığı kızı Antía'nın bir zamanlar en yakın arkadaşı olan Beatriz (Michelle Jenner) ile karşılaşır. Onunla yaptığı konuşmayla birlikte unutmaya çalıştığı acıları depreşir ve Portekiz'e gitmek yerine eskiden kızıyla birlikte yaşadığı eve geri döner. Kızından bir haber alabilmeyi umutsuzca bekleyerek günlerini geçirmeye başlayan kadın, bu sırada geçmişini tekrar gözden geçirerek anılarını kağıda aktarmaya başlar: Gençlik yıllarında tanıştığı ve aşık olduğu balıkçı Xoan (Daniel Grao) ile birlikteliği, kızının doğumu, eşinin ölümü üzerine yaşadığı bunalım yılları ve kızının bir gün apansız çıkıp gidişi gibi olayları tekrar yaşayarak, daha önce farkedemediği hatalarını görmeye başlayacaktır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder