Sayfalar

Bir Yaz Gecesi Rüyası _ A Midsummer Night’s Dream (1999)

Kitap : Bir Yaz Gecesi Rüyası
Yazar : William Shakespeare
Yayınevi : Remzi Kitabevi
Basım Tarihi : 1995
Sayfa Sayısı : 120
Boyutları : 14x21cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: A Midsummer Night’s Dream
Writer : William Shakespeare
Publisher : Wordsworth Editions Ltd
Publish Date : 1998
Page : 128
Dimensions : 7.6x 4.9 x 0.3 inches
.
.
Konu: Theseus ve Hippolyta’nın düğün töreni hazırlıkları yapılmaktadır. Bu sırada Demetrius ve Lysander Hermia’yı sevmektedir... Hermia’nın ise Lysander’dan başka gözü kimseyi görmemektedir.
Ne vardır ki Hermia’nın babası Egeus kendine damat olarak Demetrius’u seçmiştir. Hermia ile Lysander bu kargaşadan kurtulmak için gece oradan kaçmaya karar verirler. Lysander Helena’ya bu planı anlatır!! Helena’nın Demetrius’a aşık olması sonucu Helena da Demetrius’a hemen gidip Lysander’ın ona anlattıklarını anlatır... Gece Hermia ile Lysander kaçarlarken Demetrius onların peşine düşer Helena ise Demetrius’un peşindedir... Yolda giderken bir gezici amatör tiyatro grubu (The Mechanicals (Makineciler) adı altında) tiyatro yapmaktadır Giderken bir peri sarayına ulaşırlar. Orada durular. Helena Demetrius’a aşkını ilen eder fakat Demetrius onu reddeder. Periler kraliçesi(Titania) ve kralı(Oberon) herşeyden habersiz Oberon’un kıskançlığı yüzünden tartışmaktadırlar. Oberon’un baş belası haline gelen Puck ise göze konulan yeni bir aşk iksiri üzerine çalışmaktadır. Bu planlanan aşk iksiri göze konulunca ilk göz açılmasında görülen ilk şeye aşık olmayı içermektedir. Oberon Titania’ya çok kızgındır ve intikam için bir plan yapar. Puck’dan yeni yaptığı iksiri Titania’nın üzerinde kullanmasını ister. Kendisi ise birbirlerine aşık olması için Helena ile Demetrius’un üzerinde kullanacaktır bu iksiri... Ama Puck aynı zamanda ortalığı karıştırır ve aynı zamanda iksiri Hermia ile Lysander’ın üzerinde kullanır. O sabah Lysander’ı Helena uyandırır ve ne yazık ki Lysander bu iksir sayesinde gerçek aşkı Hermia’yı unutup Helena’ya aşık olur. Helena ise Lysander’ın onunla eğlendiğini düşünür. Bu sırada Hermia bunu öğrenir ve Lysander’a neyin değiştiğini sorar. Daha sonra Puck Bottom’ı eşeğe çevirir.
Bottom oturur ve bekler... Bu sırada Titania uyanır ve Bottom’a aşık olur. Oberon Puck’ın raporunu duyar. Rapor şöyledir: 1. Titania Battom’a aşıktır. 2. Lysander ise Helena’ya aşıktır. Helena bir yanlıştır çünkü o ismin Hermia olması gerekmektedir. Oberon Puck’a görevini kötüye kullandığını söyler. Oberon bunu duyunca iksiri hemen Demetrius’un üzerinde kullanır ve Puck’ı da Helenayı bulması için yollar. Lysander ve Demetrius Helena’ya aşklarını itiraf ederler.
Ama Helena hala onların şaka yaptığını düşünmektedir. Hermia ve Helena birbirlerine çok sinirilidirler.
Hermia Lysander’ın neden böyle yaptığına bir anlam veremez. Lysander ile Demetrius birbirlerini dövmek istemektedirler... Oberon Puck’a ormanda göz gözü görmeyecek kadar koyu bir sis yapmasını ister. Bu arada Demetrius Lysander’dan bir yumruk yer. Sis sayesinde bir anda çok yorgun olduklarını hissederek Hermia, Helena, Lysander Demetrius, Titania ve Bottom uykuya dalarlar.
Oberon ve Puck bütün uyuyanların üstüne sihirli tozu serperler. Bu toz herşeyin eski haline gelmesini sağlayacaktır. Bütün uyuyanlar uykularından uyanır. Fakat Bottom onlardan daha sonra uyanır. Demetrius uyandıktan sonra Hermia’ya olan aşkının bittiğini ve şimdi sadece aşkını Helena’ya olduğunu açıklar. The mechanicals (Makineciler) gezici tiyatro grubu (Bottom, Quince, Snug, Flute, Robin, Snout) kutlama için görevlerini yerine getirirler. Oberon ve Titania bütün courd’ları (Hippolyta, Theseus, Egeus, Philostarate) kutsaması için perileri çağırır. Puck bütün dinleyicilere şunu anons eder...
Hepiniz “Bottom’ın rüyası’na” şahitlik ettiniz. {“Yani tüm bu yaşananlar sadece Bottom’ın rüyasıdır.”} (http://tr.wikipedia.org/wiki/Bir_Yaz_Gecesi_Ruyasi)
.
Film : Bir Yaz Gecesi Rüyası _ A Midsummer Night’s Dream (1999)
.
Yönetmen : Michael Hoffman
Senaryo : William Shakespeare, Michael Hoffman
.
Oyuncular : Kevin Kline - Nick Bottom, Michelle Pfeiffer – Titania, Stanley Tucci – Puck, Rupert Everett – Oberon, Calista Flockhart – Helena, Dominic West – Lysander, Christian Bale – Demetrius, Anna Friel – Hermia, David Strathairn – Theseus, Sophie Marceau – Hippolyta, Roger Rees, Sam Rockwell - Francis Flute, Bernard Hill – Egeus, John Sessions
.
Konu :
William Shakespearein ölümsüz eseri, 400 yıllık bir aşk komedisi olan Bir Yaz Gecesi Rüyası bu kez İtalya’da ve 19. Yüzyıl sonlarında Tuscany’de geçmektedir. Her şey Hermia ve Lysander’ın ormanın derinliklerine kaçması ile başlar. Babası, Hermia’nın Demetrius’la evlenmesini istemektedir. Kaçmalarının asıl sebebi de budur. Oysa ki Demetrius’a ümitsizce aşık olan Helena onun için yerlerde sürünmektedir. Peri Puck ise elindeki iksiri farklı çiftleri eşleştirmek için kullanır. Edepsizce ve hiç beklenmedik bir şekilde eşleştirdiği çiftlerin hayatını da allak bullak edecek, işleri iyice karıştıracaktır.
.


idefix Satış Ortağı










  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder