Sayfalar

Aşk Dersi – An Education (2009)


Kitap: Aşk Dersi
Yazar: Lynn Barber
Yayınevi: Artemis Yayınları
Basım Tarihi: 2013
Sayfa Sayısı: 226
Boyutları: 14x20 cm
.
Kitap link: http://www.idefix.com/
.
Book: An Education
Writer: Lynn Barber
Publisher: Atlas
Publish Date: 2010
Pages: 192
Dimensions: 7.2 x 5.1 x 0.5 inches
.
.
Konu:
Yıl 1960. Spor bir arabanın içindeki yabancı, on altı yaşındaki Lynn Barber'ı gideceği yere götürmeyi teklif etti. Ve bu yolculuk, genç kızın hayatını, umutlarını değiştirdi.

Bu gizemli yabancı, sadece Lynn'i değil, ailesini de büyüleyerek hayatlarına girdi. Genç kızın bekaretini aldı, onu Paris'e götürdü, çekici arkadaşlarıyla tanıştırdı ve hatta Lynn'e evlenme teklif etti. Fakat bu yakışıklı adam ne söylediği kişiydi ne de anlattığı gibi bir hayatı vardı. Ve Lynn'in anne ve babası tam onu ailelerine kabul etmeye hazırlanırken, Lynn yaptığı hatayı fark etti.

Lynn Barber bu tuhaf ilişkinin, hayatının geri kalanını nasıl etkilediğini, erkeklerden ne istediğini ve diğer insanlara karşı hissettiği içgüdüsel güvensizliği Aşk Dersi 'nde anlatıyor. (Tanıtım Bülteninden)
.

Film: Aşk Dersi – An Education (2009)
.
Yönetmen: Lone Scherfig
Senaryo: Nick Hornby
.
Oyuncular: Peter Sarsgaard – David, Alfred Molina – Jack, Dominic Cooper – Danny, Rosamund Pike – Helen, Olivia Williams - Bayan Stubbs, Emma Thompson - Okul Müdiresi, Carey Mulligan - Jenny
.
Konu:
Yıl 1961...16 yaşında zeki ve çekici bir genç kız olan kadınlığa geçişin eşiğinde olan Jenny (Carey Mulligan); Londra’nın banliyölerinden Twickenham’daki odasında Juliette Greco şarkıları söyleyip daha özgür ve Gauloise kokulu bir hayatın hayallerini kurmaktadır.
Ergenliğin sıkıntılarında bunalmış her genç gibi Jenny de yetişkinliğe adım atmak için can atmaktadır. Okulunda oldukça başarılı bu genç kız, başaramadığı tek ders olan Latince’yi de sökerse babasının da öngördüğü gibi Oxford Üniversitesi’nde okuma hayallerini gerçekleştirecektir.
Yağmurlu bir Londra sabahında Jenny’nin rutin hayatı uygunsuz bir aşık olan 30 yaşlarındaki David (Peter Sarsgaard)’in gelişyle alaşağı olur. Şehirli ve zarif David, Jenny’nin okuldan kekeme flörtü Graham (Matt hew Beard)’ı gözden düşürmekte ısrarlıdır. Kızın aşikar beğenisinden güven alarak Jenny’nin tutucu ailesi Jack (Alfred Molina) ve Marjorie (Cara Seymour)’ü de baştan çıkarır ve yaşça büyük ve Yahudi oluşu gibi dezavantajlarını görünmez hale getirmeyi başarır.

Kısa bir zaman içinde David Jenny’yi klasik konserler, arkadaş ve iş kontaktlarıyla geç yenen şık yemekler; arkadaşı Danny (Dominic Cooper) ve onun güzel ama aptal kızarkadaşı Helen (Rosamund Pike)’in de dahil olduğu ışıltılı yaşama sürükler.
David, Jenny’nin aldığı klasik eğitimi kendi anladığı şekliyle uyarlar ve onu havalı arabasıyla okulundan alıp sanat müzayedelerine, klüplere götürür.

C.S. Lewis ile tanıştırmak üzere, David, Jenny’yi Danny ve Helen ile beraber Oxford’a götürür. Biraz kompliman ve yalan sayesinde Jenny’nin ailesini de 17 yaşındaki biricik kızlarını doğumgününde Paris’e götürmek üzere ikna eder. David, “Helen Teyzesi”nin bir kez daha şaperon rolünü üstlenmesine ikna eder. Kızın ailesi Jenny’nin bekaretini kaybetmek için bu yer ve zamanı seçtiğinden haberdar değilllerdir elbette.
Paris tam da Jenny’nin hayal ettiği gibidir, ve David’le sevişmek de. Twickenham’a dönüşte, Jenny’nin okuldan arkadaşları onun yeni sofistike halleri karşısında büyülenir fakat okul müdiresi (Emma Thompson) şaşkına dönmüş, İngilizce öğretmeni Bayan Stubbs (Olivia Williams) ise derin bir hayal kırıklığına uğramış ve Jenny’nin gün gibi açık yeteneklerinin ve yüksek eğitim şansının harcanmış olduğunu anlamışlardır.
Ebeveynlerinin uzun zamandır gerçekleşmesini bekledikleri Oxford hayallerinden uzak olarak yeni bir hayata sürüklenmiştir. David Jenny’yi baştan mı yaratacaktır yoksa onun geleceğini mi mahvedecektir?
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder