Sayfalar

Kwai Köprüsü_ The Bridge on the River Kwai (1957)

Kitap : Kwai Köprüsü
Yazar : Pierre Boulle
Yayınevi : Uycan Yayınları
Basım Tarihi : 1973
Sayfa Sayısı : 240
Boyutları : 14x20 cm
.
.
Book: The Bridge on the River Kwai
Writer : Pierre Boulle
Publisher : Presidio Press
Publish Date : 2007
Page : 207
Dimensions : 8.2 x 6.6 x 0.5 inches
.
.
Konu: Albay Nicholson başkanlığındaki esirler, Japonlar tarafından Kwai Nehri üzerinde bir köprü yapmak için görevlendirilir. Japon albay Saito'nun amacı bu köprüyü kullanarak birliklere cephane taşıma konusunda avantaj sağlamaktır.
Albay Saito'nun işkencelerine dayanamayan albay Nicholson, bir süre sonra köprü yapımının emri altındaki mühendis ve askerler için de moral kaynağı olacağını düşünerek Saito'nun isteğini kabul eder.
Nicholson, düşmanlarının esiri konumunda olsa da, Saito ve adamlarının yapabileceğinden daha iyi bir köprü inşa ederek onun ve adamlarının moralini bozmayı düşünmektedir.
İnşaat ilerledikçe Nicholson, köprünün düşmanına avantaj sağlayacağını unutur ve onu mükemmelleştirmek için elinden geleni yapar. Bu arada İngilizler, yapımı devam eden köprünün imha edilmesi için bir komando birliği görevlendirir.
Bir tarafta köprüyü tamamlamak için hayatları pahasına ve zor koşullarda çalışan İngiliz askerleri, diğer tarafta onların yapmakta olduğu köprüyü havaya uçurmaya çalışan İngiliz komandoları...
.
Film : Kwai Köprüsü_ The Bridge on the River Kwai (1957)
.
Yönetmen : David Lean
Senaryo : Carl Foreman
.
Oyuncular : William Holden – Shears, Alec Guinness - Col. Nicholson, Jack Hawkins - Maj. Warden, Sessue Hayakawa - Col. Saito, James Donald - Maj. Clipton, Geoffrey Horne - Lt, Joyce, André Morell - Col. Green, Peter Williams - Capt. Reeves, John Boxer - Maj. Hughes, Mercy Herbert – Grogan, Harold Goodwin – Baker, Ann Sears – Nurse, Heihachirô Ôkawa - Capt. Kanematsu, Keiichirô Katsumoto - Lt. Miura, M.R.B. Chakrabandhu - Col. Broome Yai
.
Konu :
Japonlar tarafında esir alınan İngiliz askerleri bir savaş esirleri kampında toplanmıştır. Kampın en kıdemli subayı Albay Nicholson başkanlığındaki bu esirler, Japonlar tarafından Kwai nehri üzerinde bir köprü inşa etmeleri için çalışmaya zorlanırlar.
Kampın zalim Japon komutanı Albay Nicholson için ise bu köprü adeta bir gurur simgesi haline gelmiştir. Bu sırada İngiliz Genel Kurmayı, yapılmakta olan bu köprünün imha edilmesi için özel bir komando ekibi görevlendirir. Bir tarafta köprüyü tamamlamak için hayat ları pahasına ve inanılmaz zor koşullarda çalışan İngiliz askerleri, öbür tarafta onların yapmakta oldukları köprüyü havaya uçurmaya çalışan bir başka gurup İngiliz askerleri.Sinema tarihinin kilometre taşları arasına giren muhteşem bir öykü...
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder