Sayfalar

Kıyamet – Apocalypse Now (1979)



Kitap : Karanlığın Yüreği
Yazar : Joseph Conrad
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2011
Sayfa Sayısı : 184
Boyutları : 13x20cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Heart Of Darkness
Writer : Joseph Conrad
Publisher : Penguin Group
Publish Date : 1999
Page : 160
Dimensions : 8.4 x 5.7 x 0.5 inches
.
.
Konu:
Joseph Conrad'ın denizci olduğu yıllarda Kongo'ya yaptığı bir yolculuktan esinlendiği Karanlığın Yüreği, yazarın en önemli yapıtı olmasının yanı sıra sömürgecilik konusunu derinlemesine irdeleyen bir çalışmadır.

Roman, sömürgecilik olgusunu incelerken, roman kahramanı Marlow'un karşılaştığı üç farklı karanlığı; insan eli değmemiş Kongo'nun karanlığını, Avrupalıların yerlilere yaptığı zulmün karanlığını ve her insanın içinde gizli olan kötülük yapma arzusunun karanlığını ele alır. Conrad Kongo Nehri'nde bir teknenin kaptanı olarak çalıştığı sırada, kendisi de Avrupalı sömürgecilerin acımasızlığıyla karşı karşıya kaldı ve zulümden, binlerce filin öldürülmesine neden olan fildişi elde etme hırsından, sömürgeci yaşamının nafileliğinden nefret etti.
Karanlığın Yüreği de, aslında insanoğlunun ruhundaki karanlığın derinlerine yapılan bir yolculuktur. Conrad bütün bu olumsuzlukları aktardıktan sonra, şu temel soruyu soruyor: "Tanrı insanı bunları yapsın diye mi en üstün canlı olarak yarattı?" (Tanıtım Bülteninden)
.

Film : Kıyamet – Apocalypse Now  (1979)
.
Yönetmen : Francis Ford Coppola
Senaryo : Joseph Conrad, John Milius
.
Oyuncular : Marlon Brando - Albay Kurtz, Martin Sheen - Kaptan Willard, Robert Duvall - Yarbay Bill Kilgore, Frederic Forrest - Jay Hicks, Sam Bottoms - Lance B. Johnson, Laurence Fishburne - Mister Clean, Linda Carpenter, Harrison Ford - Albay Lucas, Dennis Hopper – Gazeteci, Albert Hall - Şef Philips, G.d. Spradlin - General Cormen, Jerry Ziesmer – Jerry, Scott Glenn - Richard M. Colby, Kerry   - Rossall – Mike, Bo Byers – Teğmen, Ron Mcqueen – Asker, Tom Mason – Teğmen, Cynthia Wood - Oyun Arkadaşı, Colleen Camp - Oyun Arkadaşı, Jack Thibeau – Asker, Glenn Walken - Teğmen Carlsen, George Cantero – asker, Damien Leake – Nişancı, Herb Rice – Roach, William Upton – Spotter, Larry Carney – Teğmen, Marc Coppola – Dedektif, Daniel Kiewit – Major, Father Elias – Papaz, Bill Graham – Ajan, Hattie James - Bayan Miller, Jerry Ross – Johnny, Dick White – Pilot, Christian Marquand – Hubert, Aurore Clément – Roxanne, Michel Pitton - Philippe de Marais, David Olivier - Christian de Marais, Chrystel Le  Pelletier – Claudine, Robert Julian – Tutor, Yvon Leseaux – Teğmen, Roman Coppola - Francis de Marais, Gian-carlo Coppola - Gilles de Marais, Henri Sadardeil – Asker, Gilbert Renkens – Asker, Don Gordon Bell – Asker, Francis Ford Coppola - Tv direktörü, R. Lee Ermey – Pilot, Jim Gaines – Asker, Evan A. Lottman – Asker, Nick Nicholson – Asker, Pierre Segui – Asker, Vittorio Storaro – Fotoğrafçı, Henry Strzalkowski – Pilot, Lonnie Woodley - Pilot
.
Konu :
Yüzbaşı Willard (Martin Sheen), Vietnam’da Amerikan ordusuna başkaldıran ve vahşi yöntemlerle bir orman kabilesini yöneten Albay Walter Kurtz’ü (Marlon Brando) bulup öldürmekle görevlendirilir. Kurtz’ün izinde, insan yüreğinin karanlığıyla savaşın gerçekliği arasında kalan Yüzbaşı Willard, çok geçmeden sonsuz bir kabusun içine sürüklenecektir.

İlk gösterildiği günden bugüne dek, gerek teknik başarısı gerek felsefesiyle milyonları büyüleyen epik şaheser Apocalypse Now, ünlü yazar Joseph Conrad’ın Karanlığın Yüreği romanının son derece görkemli ve kişisel bir uyarlaması.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder