Sayfalar

13. Savaşçı – The 13th Warrior (1999)



Kitap : 13.Savaşçı
Yazar : Michael Crichton
Yayınevi : İnkılap Kitabevi
Basım Tarihi : 2000
Sayfa Sayısı : 200
Boyutları : 13.5x19.5 cm
.
.
Book: Eaters of the Dead
Writer : Michael Crichton
Publisher : Arrow/Children's
Publish Date : 2000
Pages: 200
Dimensions : 6.9 x 4.4 x 0.6 inches
.
.
Konu:
Michael Crichton, "13.Savaşçı'da bizi yüzlerce yıl öncesine götürüyor...
Yıl MS.922'dir ve Bağdat halifesinin saray erkanından olması dışında bugün elimizde yaşamına ilişkin başka bilgi bulunmayan Ahmed İbn-i Fadlan, Saka Kralı'na elçi olarak gönderilir.
Son derece gelişmiş "Barış Şehri'nden yola çıkan Fadlan, Hazar Denizi'ni geçerek Volga vadisine doğru giderken birçok "Barbar Topluluk" görür.
Bu insanlar için yaşamak demek, yalnızca yemek, içmek, savaşmak ve sekstir.
Saka Krallığı'na varmadan önce güçlü Viking Şefi Buliwyf ile karşılaşması yaşamının dönüm noktası olur: Çünkü, "13.Savaşçı"dır artık.
Ve Buliwfy ile İskandinavya'ya gidip "sis canavarları"na karşı kanlı bir mücadeleleye girişmekten başka çaresi yoktur. Gerçek bir el yazmasından yola çıkılarak kaleme alınan bu romanda hem tarih, hem de korku ve gerilimi birlikte soluyorsunuz.
.

Film : 13. Savaşçı – The 13th Warrior (1999)
.
Yönetmen : John Mctiernan, Michael Crichton
Senaryo : Michael Crichton, William Wisher Jr.
.
Oyuncular : Antonio Banderas - Arap Ahmad Ibn Fadlan, Vladimir Kulich, Clive Russell, Richard Bremmer, Tony Curran, Omar Sharif – Melchisidek, Erick Avari – Hosein, Diane Venora, Maria Bonnevie
.
Konu :
Abbasiler zamanında Bağdad'da yaşayan Arap şair ve gezgin Ahmed bin Fadlan (Antonio Banderas), bir adamın hükümdara kendisini şikayet etmesi yüzünden ülkeden uzaklara, Kuzey ülkesine elçi olarak gönderilir. Yanında arkadaşı Melchisidek vardır. Birlikte Volga nehrine kadar giderler. Burada pagan, barbar bir kavim olan Norslara rastlarlar. Kralları yeni ölmüştür, onun yakılarak denize bırakılma törenini izlerler. Norslara misafir olduklarında onların temizlik için bir kabı elden ele dolaştırdıklarını, bu kaba hem sümkürüp hem yüzlerini yıkadıklarını, tükürüp ağızlarını çalkaladıklarını görürler.
Nors kralı Bulvay'a gelen Kuzey'deki büyük kralın adamı şeytanların ülkelerini ateşe verip herkesi öldürdüklerini anlatarak yardım ister. Bulvay kavminin büyücüsü ay sayısına göre 13 savaşçının Kuzey'e gitmesi gerektiğini söyler. 13. savaşçı yabancı biri olmalıdır. İstemeyerek Ahmed, 13. savaşçı olur. Norslar ilk başta Ahmed'in Araplığıyla ve atıyla alay eder, fakat zaman içinde Nors dilini sadece dinleyerek hızlıca kavraması, at sürme becerisi, zekası ve savaşçılığı sayesinde saygılarını kazanması uzun sürmez. Norsların Lideri'nin kendisinden "sesleri çizmesini" (yazı yazmasını) talep emesi üzerine ona Allah Birdir, Ve Muhammed O'nun Peygamberidir! yazmasını öğretir.
13 savaşçı Kuzey ülkesine varıp kralın huzuruna çıkarlar. Kral onlara düşmanı anlatır: Bunlar, ölü yiyen, insan olmayan yaratıklardır. Sisle birlikte gece gelip çiftçilere saldırırlar. Büyük başlı, sivri dişli, pençeli, ateş tüküren, aslan ve ayı görünüşündedirler.
Savaşçılar ilk çarpışmada bu yaratıklarla tanışırlar. Birçoğunu öldürmelerine rağmen hiçbirinin cesedi yoktur. Ölülerini götürmüşler, öldürdüklerinin kafalarını almışlardır. Bunlar şeytan diye düşünürler.
Çiftliğin etrafına kazıklar çakarlar. Köylülerin ateş kurdu, ateş yılanı, ejderha dedikleri şeyle tekrar savaştıklarında artlarında bıraktıkları bir izle onları inlerinde vurmaya karar verirler. Yolda anlarlar ki bu yaratıklar ayı postu giyen, büyücüye tapan, insanüstü olmayan putperestlerdir. Yaşadıkları mağaraya girip büyücü analarını öldürüp geri dönerler. Son savaş için köyü hazırlarlar. Son çarpışmada şeytanların liderlerini öldüren Bulvay da ölür. Liderleri ölür ölmez hepsi kaçar. Ahmed görevini tamamlayıp ülkesine döner.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder