Sayfalar

Günaha Son Çağrı – The Last Temptation of Christ (1988)



Kitap : Günaha Son Çağrı
Yazar : Nikos Kazancakis
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2011
Sayfa Sayısı : 600
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: The Last Temptation of Christ
Writer : Nikos Kazantzakis
Publisher : Touchstone
Publish Date : 1998
Pages: 506
Dimensions : 5.3 x 1.1 x 8.1 inches
.
.
Konu:
Günaha Son Çağrı'yı yazdığım gündüz ve geceler boyunca, İsa ile birlikte Golgota 'ne çıkarken duyduğum dehşeti, hayatını ve ölürken çektiği acıları yaşarken duyduğum yoğunluğu, anlayışı ve sevgiyi başka hiçbir zaman duymadım. İçimi kemiren bu duyguları ve insanlığın büyük umudunu yazarken gözlerim dolu dolu oldu heyecandan. İsa'nın kanının bu denli tatlı ve acı olarak yüreğime damla damla aktığı olmamıştır hiç. (...)İsa'nın hayatının her ânı, bir çatışmadır, bir zaferdir. Basit insan zevklerinin yenilmez, büyüleyici niteliğine üstün gelmiştir; ayartılışlara karşı direnmiştir; bedenini sürekli olarak ruhsallaştırmış, sonunda göğe yükselmiştir. Golgota Tepesi'ne varmış ve Çarmıh'a çıkmıştır. (...) Bu kitap bir hayal hikâyesi değildir; mücadele eden herkesin itirafıdır. Yayımlamakla ödevimi yerine getirdim; hayatta çok acı çekmiş, büyük umutları olan birinin ödevini. Sevgiyle bu kitabı okuyacak her özgür insan, eskisinden daha çok, eskisinden çok daha iyi bir şekilde İsa'yı sevecektir.
- Nikos Kazancakis (Arka Kapak)
.

Film : Günaha Son Çağrı – The Last Temptation of Christ (1988)
.
Yönetmen : Martin Scorsese
Senaryo : Paul Schrader
.
Oyuncular : Willem Dafoe – Jesus, Harvey Keitel – Judas, Paul Greco       - Zealot, Verna Bloom – Mary, Barbara Hershey - Mary Magdalene, Roberts Blossom - Aged Master, Barry Miller – Jerobeam, Irvin Kershner - Zebedee
.
Konu :
İsa’nın hayatı ile ilgili alışılmışın dışında bir anlatım sunan film, gösterildiği zamanlarda oldukça ses getirmişti. İsa’nın mistik ve ilahi özelliklerinden ziyade, insani yönlerinin öne çıkarılarak onun da herkes gibi istekleri, zaafları, korkuları olan biri olduğu üzerinde durulan film de, Willem Dafoe, İsa rolü ile tam bir oyunculuk dersi veriyor.

Mary Magdelene ile olan ilişkisi ve idam edilişi sırasında yaşadıkları üzerinde de durulan film, Nikos Kazantzakis’in kitabından oldukça cesur bir uyarlama. Yönetmenlik koltuğunda oturan Martin Scorsese, filmografisinin en önemli çalışmalarından birine imza atıyor.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder