Sayfalar

Uyanışlar – Awakenings (1990)



Kitap : Uyanışlar
Yazar : Oliver Sacks
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları
Basım Tarihi : 2010
Sayfa Sayısı : 496
Boyutları : 14x21 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Awakenings
Writer : Oliver Sacks
Publisher : Vintage
Publish Date : 1999
Pages: 464
Dimensions : 5.2 x 0.9 x 8 inches
.
.
Konu:
Uyanışlar, 1920'lerde dünyanın çeşitli yerlerinde görülen "uyku hastalığı" salgınının kurbanı yirmi hastanın ve kırk yıl sonra, Doktor Sacks'sın gözetiminde aldıkları "L-DOPA" sayesinde inanılmaz bir şekilde "uyanmalarının " hikayesi. Etkileyici, cesaret dolu, hatta trajik uyanışlar bunlar.

1973'de yayınlanan Uyanışlar, daha sonra bir belgesele , radyo ve sahne oyunlarına ve başarılı bir filme konu oldu. Oliver Sacks bu kitapta "uyanışların"ın uyarlama serüvenini de anlatıyor.
(Arka Kapak)
.

Film : Uyanışlar – Awakenings (1990)
.
Yönetmen : Penny Marshall
Senaryo : Steven Zaillian
.
Oyuncular : Robert De Niro - Leonard Lowe, Robin Williams - Dr. Malcolm Sayer, Julie Kavner - Eleanor Costello, Ruth Nelson - Bayan Lowe, John Heard - Dr. Kaufman, Penelope Ann Miller – Paula, Alice Drummond - Lucy Fishman, Judith Malina – Rose, Barton Heyman – Bert, George Martin – Frank, Anne Meara – Miriam, Richard Libertini – Sidney, Laura Esterman – Lolly, Dexter Gordon – Rolando, Jayne Haynes – Frances
.
Konu :
Yeni mezun bir doktor ilk atandığı işe sevinerek gider ama kendini bir oda dolusu kendini bilmeden yaşamakta olan bir tür koma durumundaki hastanın sorumlusu olarak bulur. Bu hastalık için tedavi imkanı yoktur ve hastalar derin bir komadaymış gibi ne yaptıklarını bilmeden yaşamaktadır. Bu duruma çok üzülen genç doktor yaptığı bir dizi araştırma sonucunda bulduğu bir kimyasal ilacın onları iyileştirebileceğini keşfeder ve bu yeni ilacı hastalardan birinin üzerinde denemek için izin ister. Genç bir çocukken bu hastalığa yakalanıp komaya giren biri üzerinde ilk deneme yapılır ve içinde bulunduğu derin uykudan uyanıp o kişi kendini yetişkin olarak bulur. Onun bedeni yaşlanmış ancak içine girdiği koma türü bir uykudan dolayı aklı hastalıktan önceki günlerinde kalmıştır.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder