Sayfalar

Ran (1985)



Kitap : Kral Lear
Yazar : William Shakespeare
Yayınevi : Athena Yayıncılık
Basım Tarihi : 2010
Sayfa Sayısı : 192
Boyutları : 13x21 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: King Lear
Writer : William Shakespeare
Publisher : Dover Publications
Publish Date : 1994
Pages: 144
Dimensions : 5.2 x 0.4 x 8.2 inches
.
.
Konu:
Oyunda Lear'ın trajedisine paralel olarak Gloucester'ın hikayesi bulunmaktadır. İki hikayenin de teması evlatlarından kötü olanların etkisiyle, iyi evlatlarını haksız yere cezalandıran babaların kendilerini düşürdükleri zor durum ve trajik sonları anlatılır.

Birinci hikâye oyunun baş kişisi Lear'ın yaşlandığı gerekçesiyle topraklarını üç kızı arasında paylaştırmaya karar vermesiyle başlar. Bu paylaşımın eşit ve adil olması için kızlarını sınava tabii tutmaya karar veren kral, onlardan kendisini ne kadar sevdiklerini söylemelerini ister. Büyük ve ortanca kızları süslü laflarla sevgilerini ifade edip kendilerini kanıtlar, fakat gerçek sevginin süslü laflarla anlatılamayacağına inanan Cordelia cevap vermez. Buna sinirlenen Lear, onu evlatlıktan reddeder ve topraklarını diğer kızları arasında böler. Cordelia'yı savunmaya kalkan Kent Kontu'nu da sürgüne gönderir. Babalarından toprakları alan Regan ve Gonoril mutlak hakimiyeti elde etmek için Lear'ın askeri ve idari gücünü kısıtlarlar. İki kızı tarafından kapı dışarı edilen Lear aklını kaçırır.
İkinci hikâyede ise Gloucester'ın gayrimeşru oğlu Edmund sahte mektuplar ve yalanlarla babasını Edgar'ın onu devirmek istediğine ikna eder. Edgar'ı da yalanlarıyla kandırarak uzaklaştıran Edmund idareyi eline alır. Gloucester, kızlarının Lear'a davranışlarına ve onu sokağa atmalarına dayanamayarak krala yardım eder. Edmund, Gloucester ile Regan ve Gonoril arasındaki gerginliği kendi çıkarları için kullanarak babasını hain ilan ettirir. Lear'ın kızları, Gloucester'ın gözlerini oydurarak onu sokağa atarlar. Cornwall Gloucester'ın hizmetlisi tarafından öldürülür.
Bu arada Fransa kralı Cordelia ile birlikte Britanya'ya ordu gönderir. Amaçları Lear'ın öcünü almaktır. Kent Kontu Lear'ı, Edgar Gloucester'a güvenli bir yere aldırırlar. Lear ile Cordelia barışır, fakat savaşı kaybedince esir alınırlar. Gloucester, Edgar ona başından geçenleri anlatınca Gloucester heyecana ve mutluluğa dayanamayarak kalpten ölür. Daha sonra her şeyi itiraf eden Edmund intihar ederek ölür fakat çok daha önce Cordelia'yı astırmak ve babası Lear 'ı öldürtmek için emir vermiştir. Gonoril ile Regan ise Edmund'ı paylaşamayarak birbirlerini öldürürler. Krallık Albany, Kent ve Edgar'a kalır. (Wikipedia)
.

Film : Ran (1985)
.
Yönetmen : Akira Kurosawa
Senaryo : Akira Kurosawa
.
Oyuncular : Tatsuya Nakadai – Hidetora Ichimonji, Akira Terao - Taro Takatora Ichimonji, Jinpachi Nezu - Jiro Masatora Ichimonji, Daisuke Ryu - Saburo Naotora Ichimonji, Mieko Harada – Kaede, Peter - Kyoami, Masayuki Yui - Tango Hirayama
.
Konu :
Shakespeare’in Kral Lear’inde, 16. yy’ın yaşlı lordu Lear krallığını üç kızı arasında paylaştırmaya karar verir. Her biri ülkenin üç farklı yerindeki kalelerde yaşayarak sadakatlarini kanıtlayacaklardır. Büyük kızları menfaatleri için sahte bir samimiyet içine girerken, babasına duyduğu bağlılıkla en küçük kızı O’nun gerçekleri görmesi için uğraşır. Ran İngiliz edebiyatına ait bu eserinin Japon uyarlaması. Orjinalindeki kız çocuklar erkek olarak değiştirilmiş ve Kral Lear karakteri de Lord Hidetora Ichimonji olarak karşımıza çıkıyor.

16. yüzyılda geçen hikayede Lord Hidetora Ichimonji artık yaşlanmıştır ve krallığı idare etmek için üç oğluna Taro, Jiro ve Saburo topraklarını paylaştırmak ister. Ama oğullarından Saburo buna karşı çıkar ve babası tarafından sürgüne gönderilir. Diğer iki oğlunun diğer yüzünü göstermesi ve babalarını dışlaması ile ne kadar kötü bir karar verdiğinin farkına varsa da iş işten geçmiştir ve aile içi bir savaş başlar. (Chaplin)
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder