Sayfalar

Motosiklet Günlüğü – The Motorcycle Diaries (2004)



Kitap : Motoriklet Günlükleri
Yazar : Ernesto Che Guevara
Yayınevi : Everest Yayınları
Basım Tarihi : 2011
Sayfa Sayısı : 198
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: The Motorcycle Diaries
Writer : Ernesto Che Guevara
Publisher : Ocean Press; Mti edition
Publish Date : 2004
Pages: 175
Dimensions : 8.4 x 5.4 x 0.7 inches
.
.
Konu:

"Bizim gibi kâşifler burjuvalara otel parası ödemektense ölmeyi tercih ederler."

Bu kitap, Che'nin 23 yaşında Alberto Granado'yla birlikte bir motosikletle çıktığı ilk Güney Amerika yolculuğunda tuttuğu günlüklerden oluşmaktadır. Che'nin derdi Amerika'yı keşfetmekti bir bakıma. Nitekim içindeki çağrıya uymamazlık edemeyip, üniversite eğitimini, ailesini, hatta ilk aşkı Chicniya'yı geride bırakarak yollara vurmuştu kendini.

Çeşitli ülkeleri dolaştıkça ve özellikle cüzamlıların bulunduğu hastaneleri ziyaret ettikçe, gözlerinin önündeki tablo netleşmeye başlamıştı: Hem tüm insanlığı ikiye ayıran muazzam bölünme gerçekleştiğinde halkın yanında saf tutmaya karar veriyor, hem de tüm Amerika kıtasını Yankiler dışında bir melez ırka ait sayıyordu. Kadehini Birleşik Amerika için kaldıran bir Amerikalı!
'Lanetli' insanlar tüm burjuvalardan çok daha yakındı bu sergüzeşte. Cüzamlıların Cehe'yi ve Alberto'yu sevmelerinin nedeni, bu iki kafadarın onlarla çekinmeden sohbet etmeleri, dertlerini dinlemeleri ve futbol oynamalarıydı mesela. Biz de bu arada Che'nin Albert Camus'yle ortak bir noktasını da keşfediyorduk: ikisi de kaleciydi.

Dolayısıyla bu kitap, sonu bir gerilla mücadelesine varan ve Küba Devrimi'ne giden bir serüvencinin ağzından anlatılmış bir yol hikâyesidir aynı zamanda.
(Arka Kapak)
.
Film : Motosiklet Günlüğü – The Motorcycle Diaries (2004)
.
Yönetmen : Walter Salles
Senaryo : Alberto Granado, Ernesto 'Che' Guevara
.
Oyuncular : Gael García Bernal - Ernesto Guevara de la Serna, Rodrigo De La Serna - Alberto Granado, Mercedes Morán - Celia de la Serna, Jean Pierre Noher - Ernesto Guevara Lynch, Lucas Oro - Roberto Guavera, Marina Glezer - Celita Guevara, Sofia Bertolotto - Ana María Guevara, Ricardo Díaz Mourelle - Amca Jorge, Sergio Boris - Genç Traveler
.
Konu :
İki genç Arjantinli, 23 yaşındaki cüzzam uzmanı tıp öğrencisi Ernesto Guevara ve 29 yaşındaki biyo-kimyager Alberto Granado, gerçek Latin Amerika’yı keşfetmek üzere 1952 yılında yola çıkarlar. Film, bu genç adamları, yavaş yavaş Latin Amerika’nın zengin ve karmaşık insan manzaralarını ve sosyal durumunu ortaya çıkarırken izler… Epeyce romantik bir macera duygusuna sahip iki arkadaş, kırık dökük, 1939 model bir Norton 500 motosiklete atlayıp Buenos Aires’teki aile ortamlarını arkalarında bırakarak yola koyulurlar. Sekiz ay sürecek bu yolculukları sırasında motosikletleri bozulsa da, pes etmeden, hattâ bazen otostop yaparak ilerlerler. Yol boyunca rastladıkları insanlar aracılığıyla daha önce bilmedikleri, bambaşka bir Latin Amerika'yla tanışırlar; geçtikleri yollar ve manzara değiştikçe, kendi görüşleri de yön değiştirir. Machu Picchu'ya vardıklarında, muhteşem tapınak kalıntılarıyla İnka uygarlığının müthiş ağırlığı ve önemi iki genç adamı derinden sarsar. Peru’daki Amazon havzasında, gözlerden uzak bir cüzzam kolonisine geldiklerinde ise, pek çok insana ulaşamayan ekonomik sistemlerin tanımladığı ilerleme ve gelişmenin değerini sorgulamaya başlarlar. Bu kolonideki deneyimleri, gelecekteki ahlâki ve siyasi yaşamlarını belirleyerek, daha sonra bürünecekleri kişiliklerini şekillendirir… Hem Alberto Granado’nun, hem de daha sonra El Che olarak anılacak adamın güncelerine dayanan Motosiklet Günlüğü, kendini keşfetmek üzere çıkılan bir yolculukta devrimci bir yüreğin kökenlerinin izini sürüyor. Bu filmi yapmak için, dünyanın her tarafından, ama özellikle Arjantin’den, Şili’den, Peru’dan ve Brezilya’dan oyuncular ve teknik elemanlar geldi... Biz, kültürel farklılıklarımızın bilincindeyiz ve tabii ki birbirimizle hep anlaştığımız söylenemez. Ama yolun sonuna geldiğimizde, sanırım hepimiz, Ernesto’nun günlüklerinin, tüm Latin Amerika’lıların tek bir ırkın ve Meksika’dan Macellan Boğazı’na kadar tek bir kıtanın parçaları olduğunu belirterek bitirmesiyle ne demek istediğini anladık. – Walter Salles
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder