Sayfalar

İhtiras Tramvayı – A Streetcar Named Desire (1951)



Kitap : Arzu Tramvayı
Yazar : Tennessee Williams
Yayınevi : İmge Kitabevi Yayınları
Basım Tarihi : 2009
Sayfa Sayısı : 296
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: A Streetcar Named Desire
Writer : Tennessee Williams
Publisher : New Directions
Publish Date : 2004
Pages: 224
Dimensions : 5.4 x 0.6 x 8.1 inches
.
.
Konu:
20. yüzyıl Amerikan tiyatro eserleri arasında, ilk çıktığı zamandaki gücü ve etkiyi her zaman gösterebilen oyunların listesi oldukça kısadır. Arzu Tramvayı bu oyunların en önde gelenlerinden biridir. Acımasız kayınbiraderi Stanley Kowalski tarafından uçurumun kenarından itilen Blanche DuBois'nın duygusallığı ve gittikçe solan umutsuz hikâyesi, zamana dayanabilen klasik eserler arasına girmiştir.

Williams'ın şiirsel dilinin, şiddetinin, merhametinin ve dramatik cinselliğinin benzersiz stili, "Arzu Tramvayı" şeklinde ilk kez ortaya çıktığında, Amerikan kültürünü vuran bu yıldırımın tanıklığını, Amerika'nın tiyatro duayeni Arthur Miller'dan daha iyi kim anlatabilirdi? Miller'ın, zengin görüş açısı ve duru bir anlayışla yazdığı önsözle birlikte, Arzu Tramvayı apayrı bir özellik ve zenginlik kazandı. Willams'ın kendi kendisiyle yaptığı bir söyleşinin de eklenmesiyle, kitap, okura hem yazarı hem de eseri daha doğru anlamlandırma ve konumlandırma olanağı sunuyor.  (Tanıtım Bülteninden)
.

Film : İhtiras Tramvayı – A Streetcar Named Desire (1951)
.
Yönetmen : Elia Kazan
Senaryo : Oscar Saul
.
Oyuncular : Vivien Leigh - Blanche DuBois, Marlon Brando - Stanley Kowalski, Kim Hunter - Stella Kowalski, Karl Malden – Harold, Rudy Bond – Steve, Nick Dennis - Pablo Gonzales, Wright King - A Collector, Mickey Kuhn – Sailar, Marietta Canty, Peg Hillias – Eunice, Charles Wagenheim, Ann Dere - The Matron, Richard Garrick - Dr., Edna Thomas - Woman
.
Konu :
Mississippi'de okul yaşındaki bir delikanlıyı baştan çıkarttığı için başı derde girmiş olan yaşça geçkin ama çekici Blanche DuBois, New Orleans'ın Fransız mahallesinde yaşamakta olan hamile kız kardeşi Stella'nın yanına gelir. Tek arzusu kendine yeni bir yaşam kurmak ve herşeyi geride bırakmaktır. Oysa Stella'nın kaba saba bir delikanlı olan kocası Stanley Kowalski, Blanche'nin güneyli nezaketinden hiç hoşlanmamaktadır. Sürekli taciz edilen Blanche'nin Stanley ile yüzleşmesi epey şiddetli olacaktır.(Yazan:Sylvester Stallone)
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder