Sayfalar

Tanrı Kent – City of God (2002)


Kitap :Tanrı Kent
Yazar : Paulo Lins
Yayınevi : Kahve Yayınları
Basım Tarihi : 2014
Sayfa Sayısı : 472
Boyutları : 14x21 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: City of God
Writer : Paulo Lins
Publisher : Grove Press, Black Cat
Publish Date : 2006
Pages: 431
Dimensions : 1.2 x 5.5 x 8.2 inches
.
.
Konu:
Yeraltı kültürünün en yoğun haliyle yaşandığı ve en acımasız yöntemlerinin kullanıldığı bir yerden bahsediliyor burada, Tanrıkent'ten. Paulo Lins'in otobiyografik öğeler de barındıran büyüleyici ve mistik anlatımıyla, buna çok yakından tanık oluyoruz. Uyuşturucu ticaretinin ve kullanımının çok küçük yaşlarda başladığı, hırsızlık, gasp ve adam öldürmenin günlük ve sıradan işler olarak karşılandığı, neredeyse bütün çocukların büyüyünce gangster olmak istediği bir yer burası. Romanda, devletin ve dolayısıyla yöneticilerin yoksul halkı kentten nasıl uzaklaştırdığı ve bataklığa ittiği, bu yetmezmiş gibi onları bir tür toplama kampı havasında yaşamak zorunda bıraktığı bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriliyor, hatta sık sık tokat gibi patlıyor okurun yüzünde. Bireyin devlete ve sisteme yöneltemediği öfkesini, kendi yaşadığı küçük topluluğa nasıl yansıttığını, büyük dramların gölgesinde aşkın, sevginin ve tutkunun kol gezdiği, Tanrıkent'in dar sokaklarında dolaşarak anlayabiliyorsunuz. Yayınlandığı onlarca ülkede, sayısız ödül almış, filmiyle gişe rekorları kırmış Tanrıkent, kenar mahalle kültürünün toplumdaki etkileri, bireyin bu çöküş toplumunda yaşamak zorunda bırakıldıkları ve şiddetin olağanlaşmasıyla yüzleşmek adına bir başucu kitabı, bir Latin Amerika klasiği. Kanın tere, gözyaşının kire karıştığı, yarına dair umudu olmayan kenar mahalle insanlarının oldukça küçük yaşam alanlarında hayatta kalma mücadelesinin destansı öyküsü... (Tanıtım Bülteninden)
.

Film : Tanrı Kent – City of God (2002)
.
Yönetmen: Kátia Lund, Fernando Meirelles
Senaryo: Paulo Lins, Bráulio Mantovani
.
Oyuncular : Alexandre Rodrigues - Buscapé – Rocket, Leandro Firmino - Zé Pequeno - Li'l Zé (as Leandro Firmino da Hora), Phellipe Haagensen - Bené – Benny, Douglas Silva - Dadinho - Li'l Dice, Jonathan Haagensen - Cabeleira – Shaggy, Matheus Nachtergaele - Sandro Cenoura – Carrot, Seu Jorge - Mané Galinha - Knockout Ned, Jefechander Suplino - Alicate – Clipper, Alice Braga – Angélica, Emerson Gomes - Barbantinho – Stringy, Edson Oliveira - Barbantinho Adulto - Older Stringy, Michel de Souza - Bené Criança - Young Benny (as Michel De Souza Gomes), Roberta Rodrigues - Berenice – Bernice, Luis Otávio - Buscapé Criança - Young Rocket, Maurício Marques - Cabeção – Melonhead, Gustavo Engrácia - Editor do Jornal - Rogerio Reis, Darlan Cunha - Filé-com-Fritas - Steak and Fries, Robson Rocha - Gelson – Gerson, Thiago Martins – Lampião, Leandra Miranda - Lúcia Maracanã, Graziela Moretto - Marina Cintra (as Graziella Moretto), Renato de Souza - Marreco – Goose, Karina Falcão - Mulher do Paraíba - Shorty's Wife, Sabrina Rosa - Namorada do Galinha - Knockout's Girlfriend, Rubens Sabino - Neguinho – Blacky, Marcos 'Kikito' Junqueira – Otávio, Edson Montenegro - Pai Buscapé - Rocket's Father, Gero Camilo - Paraíba – Shorty, Felipe Silva – Rafael, Daniel Zettel - Thiago – Tiago, Charles Paraventi - Tio Sam - Uncle Sam, Luiz Carlos Ribeiro Seixas – Touro, Paulo 'Jacaré' César – Tuba, Danielle Ornelas - Vizinha do Paraíba - Shorty's Neighbor (as Danielle Ornellas)
.
Konu :
1960’larda inşa edilen ve 80’lerin başında Rio De Janeiro’nun en tehlikeli mahallelerinden biri haline gelen, sosyal konutların bulunduğuTanrıkent’teki organize suçun destansı tarihini beyazperdeye yansıtan Cidade de Deus, iki kenar mahalle çocuğunun seçtiği iki ayrı yolu takip ediyor. Rocket, suç dünyasında geçecek bir hayatın gerektirdiği zihniyetten ve fizikten yoksundur.

Fotoğrafçı olma hayalleri kursa da, fotoğraf makinesi alacak parası yoktur. Acımasız, akıllı ve hırslı bir çocuk olan küçük Ze ise, çocukluğundan itibaren gerçek bir suçlu olmaya yatkındır. Küçük yaşta giriştiği bir genelev soygunu sırasında öldürmenin tadını alır, gün geçtikçe de bu konudaki iştahı çoğalır. 70’li yıllara gelindiğinde Ze, sakin ve becerikli Beenin desteğiyle mahallenin uyuşturucu ticareti üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmıştır.

80lerin başlarında Tanrıkent’te çetelerarası savaşlar başlar. Amansız genç suçlulardan oluşan yeni kuşak eskilerin yerini almaya çalışırken, artık bir fotoğraf makinesine sahip olan Rocket, objektifini bitmek tükenmek bilmez katliam döngüsüne yöneltmiştir.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder