Sayfalar

Körlük _ Blindness (2008)

Kitap : Körlük
Yazar : Jose Saramago
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2009
Sayfa Sayısı : 290
Boyutları : 13x20cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Blindness
Writer : Jose Saramago
Publisher : Harvest Books
Publish Date : 1999
Page : 352
Dimensions : 8 x 5.3 x 0.9 inches
.
.
Konu:
Araba kullanmakta olan bir adam, yeşil ışığın yanmasını beklerken ansızın körleşir. Körlüğü, başvurduğu doktora da bulaşır. Bu körlük, bir salgın hastalık gibi bütün kente yayılır; öldürücü olmasa da tüm ahlaki değerleri yok etmeyi başarır. Toplum, görmeyen gözlerle cinayetlere, tecavüzlere tanık olur. Ayakta kalabilenler ancak güçlü olanlardır. Koca kentte körlükten kurtulan tek kişi, göz doktorunun karısıdır. Portekiz'in yaşayan en önemli yazarı olan Jose Saramago, bu çarpıcı romanında körlük olgusunu bir metafor olarak kullanmış, basit imgelere, sıradan sözcük oyunlarına başvurmadan, yoğun bir anlatımla, anlatıcının ve kahramanların konuşmalarını ortaklaşa bir monologa dönüştürerek, kurgunun evrenselleşebilmesi açısından kişilere ad vermeksizin liberal demokrasinin insanları sürüklediği sağlıksız ortamı olağanüstü bir ustalıkla yaratmıştır. (Arka Kapak)
.
Film : Körlük _ Blindness (2008)
.
Yönetmen : Fernando Meirelles
Senaryo : Don McKellar, José Saramago
.
Oyuncular : Julianne Moore - Doktorun Eşi, Mark Ruffalo – Doktor, Alice Braga - Siyah Gözlüklü Kız, Don McKellar – Hırsız, Sandra Oh - Sağlık Bakanı, Maury Chaykin – Muhasebeci, Danny Glover - Anlatıcı (Bir Gözü Örtülü), Gael García Bernal – Anarşist, Yusuke Iseya - İlk Kör Olan Adam, Jason Bermingham - 1. Sürücü, Eduardo Semerjian - İlk Körle İlgilenen Adam, Ciça Meirelles - 2. Sürücü, Antônio Fragoso - İlk Körle İlgilenen 2. Adam, Lilian Blanc - ilk körle ilgilenen  kadın, Douglas Silva - 1. İzleyici, Daniel Zettel - 2. İzleyici, Yoshino Kimura - İlk Kör Olan Adamın Eşi, Joe Pingue - Taksi Sürücüsü, Susan Coyne – Resepsiyonist, Fabiana Guglielmetti - Küçük Çocuğun Annesi, Mitchell Nye - Küçük Çocuk, Joe Cobden – Polis, Mpho Koaho - Eczacı Asistanı, Tracy Wright - Hırsızın Eşi, Patrick Garrow - Oteldeki Müdür Yardımcısı, Gerry Mendicino - Kır Saçlı Doktor, Martha Burns - Uyuyamayan Kadın, Scott Anderson - Gözetimdeki Sessiz Adam, Joris Jarsky – Holigan, Mariah Inger - 1. Koğuştaki Kadın, Nadia Litz - 1. Koğuştaki Kadın, Jackie Brown - 2. Koğuştaki Kadın, Agi Gallus - 2. Koğuştaki Kadın, Paulino Nunes - Radyo Spikeri
.
Konu :
Bir göz doktorunun normal bir tempoda akan yaşamı, gözlerinin birdenbire kör olduğu şikayeti ile başvuran bir hastası tarafından alt üst olur. Körlük bu göz doktoruna da bulaşır. Nedeni bilinmeyen bir şekilde tüm kent halkında görülmeye başlanan bu olağandışı körlük yalnızca doktorun eşinde rastlanmaz. Olan biteni canlı olarak gören doktorun eşi, yaşanılan kaos ortamında kendisini ve ailesini kurtarmaya çalışır.
.


idefix Satış Ortağı










  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder