Sayfalar

Köstebek_Tinker, Tailor, Soldier, Spy (2011)


Kitap : Köstebek
Yazar : John Le Carre
Yayınevi : E Yayınları
Basım Tarihi : 2008
Sayfa Sayısı : 392
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Tinker, Tailor, Soldier, Spy
Writer : John Le Carre
Publisher : Scribner
Publish Date : 2002
Page : 400
Dimensions : 8.2 x 5.3 x 1 inches
.
.
Konu:
Köstebek casusluk romanları içerisinde bir klasiktir ve soğuk savaş döneminin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Tam ortaya yerleştirilmiş kimsenin fark etmediği ama herkesin gördüğü bir tuzaktır; casusluk literatürüne girmiş, yerleşmiş bir olgudur. Örgüt içindeki köstebek avı sırasında İngiliz istihbarat örgütü nam-ı diğer Sirk'in iç çatışmalarını, hesaplaşmalarını, müthiş entrikaları, devletler arası değiş-tokuşları, üstte ve altta var olan ilişkileri, stratejileri anlatır.

Birbiri ardına gelişen ve birbirini saran kurgusuyla farklı farklı hayatların içine giren-çıkan, hem istihbarat içine bir yolculuk hem de insan psikolojisi üzerine derinlemesine bir analizdir. İşte John Le Carré'nin sırrını oluşturan şey: Olağanüstü bir dünyanın çevresindeki gerçek hayatlar... Ne gözünden ateş çıkaran adamlar ne de kayaları yerinden oynatan ajanlar, hepsi gerçek, bire bir, duygularıyla var olan kanlı canlı insanlar...(Tanıtım Yazısından)
.
Film : Köstebek_Tinker, Tailor, Soldier, Spy (2011)
.
Yönetmen : Tomas Alfredson
Senaryo : John Le Carré, Peter Morgan
.
Oyuncular : Tom Hardy - Ricki Tarr, Colin Firth - Bill Haydon, Gary Oldman - George Smiley, John Hurt – Control, Mark Strong - Jim Prideaux, Toby Jones - Percy Allenine, Ciarán Hinds, Stephen Graham, Benedict Cumberbatch - Peter Guillam, Amanda Fairbank-Hynes – Belinda, Simon Mcburney, Roger Lloyd-Pack, Konstantin Khabensky, David Dencik, Kathy Burke - Connie Sachs, Philip Martin Brown - Tufty Thesinger, Katrina Vasilieva - Ann Smiley
.
Konu : Yıl 1973. Yirminci yüzyılın ortalarında baş gösteren Soğuk Savaş, uluslararası ilişkilere zarar vermeye devam etmektedir. MI6 olarak da adlandırılan “Sirk” kod adlı İngiliz Gizli İstihbarat Servisi (SIS), bir yandan diğer ülkelerin casusluk girişimlerine ayak uydurmaya, bir yandan da İngiltere’nin güvenliğini sağlamaya çalışmaktadır. Sirk’in “Kontrol” olarak bilinen başkanı (John Hurt), kendini işine adamış bir ajan olan Jim Prideaux’yu Macaristan’a gönderir. Ancak Jim’in görevi esnasında işler ters gidince, Kontrol ve keskin zekâsıyla yükselmeyi hedefleyen sağ kolu George Smiley, Sirk’ten ayrılmaya zorlanır.

Smiley, kendisini terk eden karısı Ann’den boşandıktan kısa bir süre sonra, Müsteşar Oliver Lacon tarafından görüşmeye çağırılır. Sirk’in, Sovyetler Birliği için çalışan ve İngiltere’yi tehlikeye atan iki taraflı bir ajan ya da köstebek tarafından açığa çıkarıldığına dair artan şüpheler üzerine, hükümetin emriyle gizlice tekrar göreve getirilir. Smiley, genç ajan Peter Guillam’ın desteğiyle, Sirk’in geçmiş ve hâlihazırdaki faaliyetlerini incelemeye alır. Köstebeğin izini sürerken, önde gelen Rus casuslarından gizemli Karla ile yıllar önceki karşılaşmaları da aklından çıkmamaktadır.

Köstebeğin izini kaybettiklerine inandıkları bir anda, başına buyruk saha ajanı Ricki Tarr beklenmedik bir şekilde Lacon ile bağlantıya geçer. Türkiye’de gizli ajanlık yapan Ricki, elinde çok önemli bilgiler olduğunu iddia eden ve ihanete uğramış bir kadın olan Irina’ya âşık olur. Diğer yandan Smiley, Kontrol’ün köstebek şüphelileri listesini beş kişiye indirdiğini öğrenir. Bu beş adam; Tinker kod adlı hırslı Percy Alleline, Tailor adıyla anılan, rahat ve kendinden emin Bill Haydon, Soldier olarak bilinen yiğit Roy Bland, Poor Man olarak tanınan işgüzar Toby Esterhase ve Smiley’nin kendisidir.

Şaşırtıcı gerçek daha ortaya çıkmadan bile, uluslararası bir casusluk oyununun ölümcül tuzağına düşürülen oyuncuların üzerindeki duygusal ve fiziksel yük artacaktır…
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder