Sayfalar

Koku: Bir Katilin Hikayesi - Perfume: The Story of a Murderer (2006)



Kitap : Koku (Bir Katilin Öyküsü)
Yazar : Patrick Süskind
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : 2007
Sayfa Sayısı : 260
Boyutları : 13x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Perfume
Writer : Patrick Süskind
Publisher : Penguin Books Ltd
Publish Date : 2006
Page : 272
Dimensions : 7.6 x 5 x 0.8 inches
.
.
Konu: "Patrick Süskind"in, Almanya'da ilk yayımlanışında tam anlamıyla olay yaratan, aylarca liste başlarında kalan "Koku" adlı bu romanı, gerçekte alışılagelmiş çoksatarların oldukça dışında kalan, tarihsel boyutlarda kapsamlı bir toplum eleştirisini sergileyen bir kitap.

Olay, 18. yüzyıl Fransası'nda geçer; kitabın kahramanı Jean-Baptiste Grenouille ise tüm insani duyumlardan ve duygulardan yoksun, salt kokulara karşı görülmedik ölçüde duyarlı ve istediği kokuları üretebilmek için cinayet işlemekten kesinlikle çekinmeyen bir katildir. Herkesin ve her şeyin kokusunu almakta, tüm kokuları üretmekte gerçek bir dahi olan Grenouille, kendi kokusunun bulunma-dığını, onun bulunduğu yerlerde insanların insan kokusunu alamadıklarını anladığı gün, dünyasını da yitirir. Kendisi için tek çıkar yol, başkalarına onun için sanki insanmış izlenimini verebilecek kokular sürünmektir. Toplum içinde bireyselliğini hiçbir zaman edinememiş toplum tekini, kendi benliğinin dışında her şeyi yaratabilmiş dahiyi sergileyen bu görkemli alegorinin olağanüstü bir akıcılıkla erişilen son bölümü, benzeri herhalde ancak bir Kafka'da görülebilecek bir insanlık trajedisinin simgesidir. -Ahmet Cemal- (Arka Kapak)
.

Film : Koku: Bir Katilin Hikayesi  - Perfume: The Story of a Murderer (2006)
.
Yönetmen : Tom Tykwer
Senaryo : Andrew Birkin, Bernd Eichinger
.
Oyuncular : Ben Whishaw - Jean-Baptiste Grenouille, Francesc Albiol - Mahkeme Görevlisi, Gonzalo Cunill - 1. Zindancı, Roger Salvany - 2. Zindancı, Andrés Herrera – Gardiyan, Simon Chandler - Grasse Belediye Başkanı, David Calder - Peder Grasse, Richard Felix - Şef Magistrate, Birgit Minichmayr - Grenouille'in Annesi, Reg Wilson - Pazaryeri Müşterisi, Catherine Boisgontier - Pazaryeri Müşterisi, Núria Casas - Pazaryeri Müşterisi, Carlos Gramaje - Pazaryeri Zabıtası, Sian Thomas - Madam Gaillard, Michael Smiley – Görevli, Dustin Hoffman - Giuseppe Baldini, Bridget Mcconnell – Teyze, Rachel Hurd-Wood – Laura, Carolina Vera Squella - Napolitan Kız, Dora Romano - Baldini'nin Eşi, Alan Rickman - Antoine Richis, Sara Forestier – Jeanne, Karoline Herfurth - Grenouille'in İlk Kurbanı, Walter Cots – Sürücü, Perry Millward – Marcel, Jan Cortés - Genç Adam, Berta Ros - Genç Kız, Alvaro Roque - Grenouille'in 5 Yaşındaki Hali, Franck Lefeuvre - Grenouille'in 12 Yaşındaki Hali, Sam Douglas - Grenouille'i Satın Alan Adam, Joan Serrats – Döşemeci, Ramon Pujol – Lucien, Corinna Harfouch - Madam Arnulfi, Paul Berrondo – Druot, Joanna Griffiths – Marianne, Jessica Schwarz – Natalie, Harris Gordon - Montesquieu Markisi, Anna Gelman – Albine, Laura Gelman – Françoise, Guillermo Ayesa – Tallien, Anna Diogene - Tallien'ın Eşi, John Hurt – Anlatıcı
.
Konu :
1766. Grasse, Güney Fransa.

Kalabalık şehir meydanında bir parfüm yapımcısı olan Jean-Baptiste Grenouille’ün (BEN WHİSHAW) hüküm giymesini izlemek için toplanmıştır. Halk zincirlerinden tutulup sürüklenen adamı kalenin balkonunda gördüğünde gürültüyle öldürülmesi için tezahürata başlar.

22 yıl önce. Paris.

Grenouille’in annesi (BİRGİT MİNİCHMAYR) yılın en sıcak gününde şehrin balık pazarının bulunduğu mahallede doğum yapmaktadır. Bu istenmeyen çocucğu çevresinden saklamaya çalışmaktadır. Fakat yeni doğan bebek çıkardığı inanılmaz gürültü sayesinde çevreden yetişenler tarafından annesinin gazabından kurtulur. Çocuk yaşayacaktır fakat annesi çocuğunu öldürmeye çalıştığı için asılarak idam edilecektir.

Grenouille hayatının ilk yıllarını Madame Gaillard’ın (SİAN THOMAS) yetimhanesinde geçirir.. Diğer çocuklar onda bir gariplik olduğunun farkındadılar. Altı yaşına geldiğinde küçük çocuk hala konuşamamaktadır fakat kokular hakkındaki inanılmaz yeteneği ortaya çıkmaya başlamıştır.

13 yaşına geldiğinde Madame Gaillard 10 franka Grenouille’I Grimal’a (SAM DOUGLAS) satar. Grimal bir deri işleme atölyesi işletmektedir. Yaşam şartları cehennemden beter, pis kokulu nitratlar,kokuşmuş postlar içinde geçmektedir fakat bu ortamda hayatta kalmayı başarıp genç bir adam olmuştur.

Paris’e ilk gittiğinde havada hiç tanımadığı yabancı kokuları keşfeder genç adam… Ve bu kokular onu hiç sahip olmadığı olamayacağı hayallerine sürükler… istemeden de olsa bir genç kadının ölümüne sebep olur…

Constantin Film, dünya çapında çok satan Koku’yu Avrupa ortaklığıyla filme çekti. Senaryo, Andrew Birkin (Gülün Adı), Bernd Eichinger (Çöküş) ve Tom Tykwer (Koş Lola Koş), Patrick Süskind’in tüm dünyada çok satan aynı adlı romanından uyarlanıyor.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder