Sayfalar

Kim Korkar Hain Kurttan?– Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966)



Kitap : Kim Korkar Virginia Woolf'tan?
Yazar : Edward Albee
Yayınevi : Kabalcı Yayınevi
Basım Tarihi : 1993
Sayfa Sayısı : 150
Boyutları : 14x20 cm
.
Kitap link : http://www.idefix.com/
.
Book: Who's Afraid of Virginia Woolf?
Writer : Edward Albee
Publisher : NAL Trade
Publish Date : 2006
Pages: 272
Dimensions : 8 x 5.3 x 0.6 inches
.
.
Konu: ... Düşkırıklıkları, başarısızlıklar, kırgınlıklar ve mutsuzluklarla dolu bir hayat süren, orta yaş eşiğini çoktan geçmiş çiftimiz, George ile Martha'nın evine, kendi hayat yalanlarıyla yüzleşme konusunda onlar kadar cesur, yıkıcı ve zeki davranamayan genç bir çift gelir. Gecenin bir yarısı. Geçmiş muhasebeleri, birbirlerine zekice takılmaktan tam anlamıyla onurlarıyla oynamaya kadar varan söz düelloları, sahte ve samimi itiraflar, şişelerce içki ve peşpeşe oynanan can yakıcı oyunlarla geçen katastrofik bir gecenin ardından ardına sığınılacak hiçbir yalan, hayal ve kuruntunun kalmadığı, herkesin tüm yaralanabilirlikleriyle çırılçıplak kalakaldığı bir sabaha çıkılır. Oynanacak oyun kalmamıştır, oyun biter.

Ana teması yanılsamaların deşifre edilmesi ve gerçeğin arıtıcılığı olarak özetlenebilecek olan Kim Korkar Virginia Woolf'tan, 1962'de ilk sahnelendiğinde etrafında kıyametler kopartılmış, oyun ve ondan uyarlanan film birçok yerde sansürlenmiş, hatta yasaklanmıştı. Amerikan muhafazakarlarının gözünde neredeyse pornografi gibi görünmesine yol açan şey, kişileri sık sık kullanmaktan kaçınmadığı argo değil, oyunda Amerikan ahlakçılığının yediği ağır darbeydi olsa olsa. Uzlaşmaların ve temelinde bir sürü yalan olan sözde huzurun dünyasına şiddetle saldırılıyor ve delik deşik ediliyordu. (Arka Kapak'tan)
.

Film : Kim Korkar Hain Kurttan?– Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966)
.
Yönetmen : Mike Nichols
Senaryo : Edward Albee, Ernest Lehman
.
Oyuncular : Elizabeth Taylor – Martha, Richard Burton – George, George Segal – Nick, Sandy Dennis – Honey, Agnes Flanagan, Frank Flanagan
.
Konu :
New England Üniversitesi'nde tarih profesörlüğü yapan George, aynı okulun yöneticisinin kızı alkolik Martha ile evlidir. Martha bir gün George'a Nick ve Honey isimli yeni evli bir çifti içki içmeye davet ettiğini söyler. Başlangıçta son derece normal görünen bu durum, iki çift için de ilginç bir tecrübeyi doğuracaktır. Kendisine sormadan bu daveti planlayan karısına kızgın olan yaşlı adam, her şeye rağmen bir rezillik çıkarmaması için karısını kışkırtmaz. Genç çift gelir ve önce birbirlerine tanımaya yönelik sıradan konulardan konuşulur. Ancak gece ilerledikçe tansiyon artar ve iki çiftin de tüm gizli saklılarını ortaya dökeceği bir arınma seansı başlar.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder